mandag 30. januar 2012

Sjokoladekake med appelsinsmak

I helgen har vi feiret vår nydelige datters 2-årsdag - stor familiefest med god mat og smakfullt dessertbord.
Jeg hadde nok feilberegnet maten litt, for det ble nesten tomt etter første bordsetting (eller så var det fordi maten var så god). Litt kjedelig at ikke alle fikk smakt på alt, men likevel bra å ikke sitte igjen med rester man til slutt må kaste.


Dessverre fikk jeg ikke tatt bilde av maten, som bestod av spyd med marinert kylling og biff, hjemmebakt focaccia, provencestekte poteter, tacopai og gulrot- og avocadosalat. Men siden det smakte så godt, er jeg sikker på at jeg kommer til å lage det igjen.

Bursdagskaken var en deilig men enkel sjokoladekake med appelsinsmak, pyntet med frisk frukt.
Glutenfri, men ikke helt sukkerfri. Du kan gjerne bytte ut rørsukkeret med bjørkesøt eller palmesukker hvis du vil redusere sukkermengden.

Oppskriften på kaken er en modifisert Nigella's orange and chocolate cake.

Appelsinsjokoladekake
2 små appelsiner
...legges i en kjele med kokende vann. 
Kok med lokket på i 2 timer, inntil appelsinene er møre.

Når appelsinene er møre, ta dem ut av kjelen, del dem i fire og la dem kjøle seg ned.
Når appelsinene er kalde tar du appelsinkjøttet i en bolle og kaster skallet. 
Bruk stavmikser for å få jevn konsistens på fruktkjøttet. 


Tilsett:
6 egg
1 toppet ts bakepulver
1/2 ts natron
200 gram mandelmel
150 gram rørsukker
50 kakaopulver av god kvalitet
...og rør til du har en jevn røre.

Ha røren over i en 20 cm springform og stek i 60 minutter på 180 grader. Ha aluminiumsfolie over formen etter 45 minutter for å unngå at den brenner på toppen.

Sjokoladekrem med appelsinsmak
2 dl kremfløte
...varmes opp til kokepunktet.
100 gram mørk sjokolade i biter
...tilsettes og smeltes i den varme fløten.
Ha oppi:
1/2 - 1 ts appelsinolje

La den kjølne til romtemperatur før du smører den over den kalde kaken.
Pynt med frisk frukt, og server til kakesultne gjester :-)

2 kommentarer:

  1. Så veldig godt ut, men hvorfor lager du med sukker når man får like god uten? :)

    SvarSlett
  2. Hei :-)
    Det har jeg prøvd, og det endte opp med at ingen spiste kakene. Man må finne en gyllen middelvei når man inviterer til selskap! :-) Sukkermengden er kraftig redusert fra originalen (mer enn 50%), og den ble spist opp!

    SvarSlett

ShareThis