Tips til gode matvaner


1. Pass på sukkerinntaket! Les gjerne mitt innlegg om 10 tips for å redusere sukkerinntaket. Det er sukker i mange flere av matvarene enn du tror, og totalinntaket kan bli høyt om du ikke sjekker hva maten inneholder. Visste du for eksempel at mange av tacokrydderne er 50% sukker?

2. Spis grønnsaker før frukt. Har du tenkt på at vi som regel sier "frukt og grønnsaker" og ikke "grønnsaker og frukt"? Grønnsaker skal alltid være foran frukt - også når du prioriterer i matveien.

3. Server flere varianter av grønnsaker til middagen. Grønnsakstilbehør behøver ikke å være en smakløs blanding av isbergsalat, paprika og agurk. Stek den, kok den, krydre den - gjør den spennende og smakfull. Da vil du se at det blir spist mer grønnsaker.

4. Spis mer til lunsj enn til middag. En stor lunsj gir deg energi på det tidspunktet av dagen du trenger det mest. Spis masse grønnsaker fulgt av proteinrikt tilbehør som kylling, egg eller fisk og gjerne med en dressing av kaldpresset olivenolje for holde deg mett lenger.

5. Spis grønnsaker eller frukt som mellommåltid.

6. Sørg for at kroppen din får sin daglige dose av mosjon - minst 15 minutter om dagen hvor du må hive etter pusten.

7. Spis frokost. Frokostspisere er sjeldnere overvektige enn de som hopper over frokosten. Det begrunnes med at de som hopper over frokosten småspiser mer og ender opp med usunne matvarer. Er du som meg som ikke er sulten eller har lyst på frokost - lag en deilig smoothie eller juice til å starte dagen med.

8. Bryt ut av gamle vaner. Vi må ikke spise noe usunt for å kose oss. "Men hva spiser du når du skal kose deg?" er et spørsmål jeg ofte får. Vel, jeg koser meg fint uten usunne ting. Skal jeg likevel ha noe søtt, velger jeg mørk sjokolade. Sjokolade er generelt bedre enn smågodt som er stappet av sukker, glukosesirup,  fargestoffer og gjerne palmeolje. Lag gjerne eget sunt snacks.

9. Fem om dagen. Forsøk å få i deg grønnsaker minimum tre ganger om dagen og frukt to ganger om dagen. Er du glad i smoothies, la 1/3 av smoothien være grønnsaker, da blir den litt sunnere.

10. Spis en regnbue hver dag - noe blått, noe grønt, noe rødt, noe gult og noe oransje. Da sørger du får få i deg de næringsstoffene du trenger. Hver farge kommer fra ulike næringsstoffer i maten.

11. Tenk på den nye matpyramiden. Den nye matpyramiden er kanskje ikke så ny lenger, men den har i hvert fall endret seg siden jeg gikk på skole. Den viktigste endringen er at nå er daglig mosjon og vektkontroll grunnleggende viktig for sunt kosthold.Også fordelingen av matvaregruppene på tallerkenen har endret seg.
Grunnleggende: Daglig mosjon og vektkontroll
Deretter: 1. Grønnsaker og frukt
              2. Fullkorn og planteoljer, aller helst solsikke eller oliven.
              3. Belgfrukt, nøtter, frø, bønner og linser
              4. Egg, fisk, kylling og planteproteiner
              5. Meieriprodukter
              6. Rødt kjøtt, hvitt hvetemel og sukker

Sånn ser en sunn tallerken ut:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

ShareThis