onsdag 5. oktober 2011

10 tips for å redusere sukkerinntaketRaffinert sukker har et meget høyt kaloriinnhold, og ingen ernæringsmessig verdi. Derfor blir raffinert sukker gjerne omtalt som "tomme kalorier".

Konsekvensene av et kosthold med høyt inntak av raffinert sukker kan være overvekt, diabetes, tannproblemer og fare for hjerte- og karsykdommer. Det største problemet med høyt sukkerinntak er at det fortrenger annan mat. Det er kun energi i sukker, ingen vitaminer eller mineraler.

Med andre ord: Sukker er ikke sunt.

Vi vet at sukker er usunt, men det er nesten umulig å unngå å spise raffinert sukker ettersom matvareprodusentene putter sukker i blant annet brød, pizza, yoghurt, sauser, supper, kjøtt, kornblandinger og krydder.


Her får du noen tips til hvordan du kan redusere sukkerinntaket ditt - for deg som ønsker et mer bevisst forhold til sukker, men velger å ikke være fullstendig sukkerfri:

1. Lag mat fra bunnen av. Salatdressinger, spaghettisauser, supper, brød og pizza inneholder sukker. Lag mat fra bunnen av, så har du kontroll på hva du spiser.

2. Bli kjent med sukkeret. Fruktose, glukose, laktose, maltodextrin og druesukker er alle ulike typer av sukker. Les etikettene på matvarene slik at du vet hva du putter i kroppen din.

3. Finn bedre alternativer til sukker. Når du baker eller lager mat, ikke bruk raffinert sukker. Bruk heller bjørkesøt, sukrin, fruktsukker, palmesukker eller stevia. Selv om det fremdeles ikke er sunt, så er de et bedre alternativ og inneholder mer næring enn raffinert sukker.

4. Ikke drikk brus. Brus er i utgangspunktet flytende godteri, og skal inntas deretter. Sjeldent og i moderate mengder – helst ikke i det hele tatt.

5. Pass på hva du spiser til frokost. De fleste frokostblandinger inneholder mye sukker, det samme gjør brødskiver med syltetøy og fruktyoghurt. Å starte morgenen med mye sukker vil påvirke energien din utover dagen. Spis heller en omelett eller havregrøt.

6. Drikk svart kaffe og te. Hvis du føler at kroppen din MÅ ha sukker, så trenger den sannsynligvis næring. Det får den ikke av sukker.

7. Ikke ha et lager av godteri eller andre usunne matvarer ligge i skapet. Det bare venter på å bli spist.

8. Ha maks én godteridag i uken, resten av uken kan være frukt- og grøntdag.

9. Velg godteri av høy kvalitet. Skal du først spise godteri, velg godteri av høy kvalitet. Det er mer nytelse i én mektig, mørk sjokoladetrøffel enn en plate med melkesjokolade.

10. Man må ikke ha godteri eller usunne kaker for å ”kose seg”. Server heller oppskåret frukt og grønnsaker eller sunne kaker ved spesielle anledninger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

ShareThis