onsdag 19. oktober 2011

Himmelsk eplekake

Høsten har så mye vakkert å by på. Matvarebutikken bugner av lokale råvarer som epler, plommer, sopp, lam og elg. Solnedgangene er eksepsjonelt flotte og farger himmelen rosa. Det blir mørkere og kaldere, og vi finner oss under pleddet med stearinlysene tente. 
Det er viktig å nyte og ta vare på hver eneste årstid, selv om man ofte sitter og venter på at vinteren skal gå over. I hvert fall når vi nærmer oss januar og februar.

Jeg har ikke vært og plukket epler selv, men kjøper økologiske epler på butikken eller på Bondens marked. Noen av dem var begynt å bli litt flekkete, så impulsivt bestemte jeg meg for å lage en eplekake i går kveld.

Jeg lette litt rundt etter en oppskrift, og valget falt til slutt på en oppskrift fra Debs fantastiske matblogg, Smitten Kitchen. Originaloppskriften inneholder mer mel og sukker enn jeg vil ha i mine kaker, derfor har jeg byttet ut melet med mandelmel og speltmel, og redusert sukkermengden til en fjerdedel. Og jeg kan bare si at selv uten tre fjerdedeler av sukkeret, så smaker denne kaken aldeles nydelig. Jeg tror faktisk det er den beste eplekaken jeg noensinne har smakt. Mandelmelet gir også en god smak til kaken.

Himmelsk eplekake

6 epler, uten skall og delt i biter
1 ss kanel
1 ss bjørkesøt eller rårørsukker
...blandes sammen og settes til siden.

100 gram mandelmel
250 gram speltmel
1,5 ss bakepulver
1 ts salt
...siktes over i en bolle og blandes sammen.

2,5 dl rapsolje
100 gram bjørkesøt eller rårørsukker
1 dl eplemost, bruk eplemost av god kvalitet - jeg brukte Jacob's eplemost av aromaepler.
1 ts vaniljepulver
...blandes sammen og helles deretter over den tørre blandingen.

Bland inn 4 egg, et av gangen.

Bruk en stor springform og hell over halvparten av røren.
Deretter fordeler du halvparten av eplene over røren.
Ha oppi resten av røren.
Og fordel resten av eplene på toppen.

Stek kaken på 175 grader i 1,5 time.
Smaker sikkert enda mer himmelsk sammen med vaniljeis eller vaniljekrem.

Næringsinnhold per 100 gram:
Energi, kcal: 226
Protein: 5 gram
Karbohydrater: 22 gram
hvorav sukker: 7 gram
Fett: 14 gram

16 kommentarer:

 1. Hei
  Pga stråleskader i tarmene tåler jeg ikke fett særlig godt, uansett type fett. Vet du om denne oppskriften tåler å bytte ut oljen med f eks Kesam? Jeg har gjort det i et par andre oppskrifter med vanlig hvetemel og det har funket bra. Men, jeg er usikker når det gjelder mandelmelet.
  Mvh
  Marthe

  SvarSlett
 2. Hei Marte!
  Du kan helt sikkert bytte ut oljen med kesam eller mager yoghurt, og så erstatter du mandelmelet med vanlig mel.

  SvarSlett
 3. Bra blogg!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Følg Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg så får du tips om andre gode blogger også. Alle som har forslag til gode blogger jeg kan anbefale på VG Netts forside kan sende meg et tips på magne.antonsen [@] vg.no

  SvarSlett
 4. Lurt å kutte ned på sukkeret, spesielt om man har epler med en viss sødme. Det skal også være sagt at alle amerikanske oppskrifter jeg har prøvd har vært så søte at jeg har måttet kaste det. Takler ikke oversøte kakegreier.

  Men dette så godt ut! Men prøver å kutte mest mulig sukker, så jeg må prøve å holde meg vekke :)

  SvarSlett
 5. Du kan jo prøve å lage den helt uten sukker :-)

  SvarSlett
 6. Kan denne fryses?
  Er det flere typer mandelmel, eller har det ingenting å si hvilken type man bruker?

  Mvh

  Vigdis

  SvarSlett
 7. Hei Vigdis!
  Jeg har fryst den ned, og den smaker like godt :-)
  Det finnes flere typer, fettredusert og med fett. Men det har ikke så mye å si hvilken du bruker.
  Lykke til!

  SvarSlett
 8. Hvorfor skal ikke eplekaker ha skall på eplebitene? De sunne stoffene skrelles jo vekk. Lenge lurt på, og passer jo å spørre om dette på en eplekakeside.

  SvarSlett
 9. Det er helt riktig. Skallet inneholder mye fiber og halvparten av antioksidantene. Eplet er dog fremdeles næringsrikt uten skall.
  Hvis man vil ha store eplebiter pleier man å skrelle det på grunn av at konsistensen på epleskallet ødelegger den jevne kakestrukturen. Hvis man vil beholde skallet på er det en fordel å ha mindre eplebiter.

  SvarSlett
 10. Høres fantastisk ut!

  Har matallergier, og kan hverken spise melkeprodukter eller gluten, denne oppskriften er jo da helt perfekt ved å bytte speltmelet med en glutenfri melblanding, og beholde mandelmelet. Gleder meg til å prøve den i kveld :)

  SvarSlett
 11. Håper du liker den like godt som meg :-)
  Jeg synes faktisk den smakte best etter en dag i kjøleskapet!

  SvarSlett
 12. Dette er verdens beste eplekake, har bakt den mange ganger nå, men nå tenkte jeg lage den glutenfri, hvilket mel vil du anbefale å bruke istedet for speltmel? Kan rismel funke for å få like god smak som med spelt? eller vil du anbefale noe annet?
  Har blitt storhandler på iherb etter å ha kommet over bloggen din, takk for masse inspirasjon, og for at jeg nå har ett bedre kosthold og hverdag ;)

  SvarSlett
 13. Hei Christine. Tusen takk for denne fantastiske tilbakemeldingen :-) Den varmet!
  Vet du, jeg har liten erfaring med rismel, men du kan i hvert fall bytte ut speltmelet med glutenfri melblanding. Ev. prøve å bare ha mandemel. Lykke til og fortell meg gjerne hvordan det gikk :-)

  SvarSlett
 14. Hei igjen :)

  Beklager litt sent svar på hvordan det gikk å endre meltype, men jeg byttet ut speltmelet med 250 gr mandelmel og 100 gr rismel, og jeg syns at kaken ble enda bedre på smak denne gangen, den hang ikke like godt sammen når den var varm, men jeg kunne hatt oppi litt fiberhusk så hadde det kanskje blitt bedre, men smaksmessig ble smaken nydelig og hakket søtere enn med speltmel (jeg har også brukt palmesukker istedet for bjørkesøt), dagen etter hang den forresten bedre sammen, dette er soleklart en av mine favoritter, så denne skal jeg lage til min kjære mor på søndah til morsdagen ;)

  SvarSlett

ShareThis