torsdag 29. desember 2011

Hysterisk å være kostholdsbevisst?

I slutten av oktober var jeg og datteren min med i en VG-reportasje om barn og kosthold - eller diett som VG valgte å kalle det. De første tankene mine rundt reportasjen skrev jeg om her:
Når foreldre velger barnas kosthold

I ettertid har det vært en del nettdebatt rundt temaet og reportasjen.
Først og fremst er VGs misvisende bruk av ordet diett villedende. Vi har et kosthold, vi går ikke på diett. Norsk definisjon av diett er spesialkost, og ikke det samme som engelske diet, som er kosthold.
En annen ting er at vi tror vi blir dårlige mødre om ikke barna våre er slanke? Vel, det har aldri vært i tankene mine. Morsrollen består av så utrolig mye mer enn hvilket kosthold vi velger.

Jeg er kostholdsbevisst. Det vil si at jeg tenker over hva jeg spiser, hva maten inneholder, hvilken næring det gir kroppen min og hvordan kroppen min reagerer på maten. Jeg ønsker også at barnet/barna mitt/mine skal være kostholdsbevisste fordi det finnes mye kunnskap rundt mat og kosthold utover hva som er sunt/usunt. Jeg tror at med et bevisst forhold til mat holder vi kroppen frisk, aktiv og velfungerende.

Det jeg i bunn og grunn synes er rart, er at vi foreldre som har valgt et kosthold bestående av hjemmelaget mat med rikelig av grønnsaker og frukt og minimalt med sukker, får kritikk for det fordi vi er hysteriske.

Tilbakevendende kommentarer er at på 70- og 80-tallet spiste man norsk husmannskost, og jammen har man ikke vært slank og frisk hele livet. Vel, det kan så være. Men da hadde vi mer aktivitet i hverdagen, maten var hjemmelaget og man hadde ikke samme tilgang til sukkerholdige varer som vi har i dag. 

Hvorfor er jeg hysterisk fordi jeg er kostholdsbevisst?
Og hvorfor får vi som har et bevisst forhold til kosthold nærmest mer kritikk enn foreldre som ikke har det - foreldre som ukritisk (til innholdet) serverer ferdigmat, halvfabrikata, kjeks og godteri, som har "gitt opp" å gi barna grønnsaker og bruker TV-en som barnevakt?
Nå sier ikke jeg at vi behøver å kritisere verken den ene eller den andre, men er det ikke underlig at vi "diettforeldre" får så mye kritikk fra mange hold? Til og med Helsedirektoratet stiller seg stadig kritiske til "diettforeldre" i ulike avisreportasjer. Samtidig som budskapet er mer frukt og grønt og hvitt kjøtt - mindre sukker og rødt kjøtt.

Hjemme hos meg spiser vi 8 kilo frukt og grønnsaker i uken og vi holder oss i aktivitet. Datteren vår på snart to vet knapt hva TV er, fordi hun er mer opptatt av å leke og holde hele familien opptatt med leker, dans og sang. Vi spiser mat laget fra bunnen av, sånn at vi hele tiden vet hva maten inneholder. Dette er noe jeg er stolt av, og noe jeg gjerne kjemper for.

Derfor blogger jeg
Jeg blogger fordi jeg vil inspirere andre til å ha et bevisst forhold til mat, og velge litt bedre alternativer. Jeg vil vise at det går an å være en travel mor i full jobb, med studier ved siden av, og fremdeles spise hjemmelaget mat. Jeg vet at det kan være vanskelig, men det finnes små grep man kan ta for å ha et bevisst forhold til mat. Tid handler kun om prioriteringer.

Er jeg hysterisk?

55 kommentarer:

  1. Dette er godt å lese. NEI, du er ikke hysterisk.Hilsen Elisabeth Hast

    SvarSlett
  2. Absolutt ikke! Syns det du gjør er kjempefint, og er veldig enig i resonnementet ditt. Alle som ikke gjør som alle andre eller "som man har gjort i alle år" er hysteriske, tror det har noe med den norske tenkemåten. Vil ikke si janteloven, men jeg får en fornemmelse av at mange kritiserer det de forstår som en trend blant dem som har tid og råd (selv om ikke det nødvendigvis stemmer), uten at de setter srg spesielt inn i hva de gjør og hvorfor.

    SvarSlett
  3. Jeg er helt enig med deg!! Du er ikke hysterisk i det hele tatt. Dessverre er det mange som ser sammenhengen mellom kosthold og helse, og så fort man går utenom normen og er bevisst hva man putter i seg, så er man plutselig hysterisk når det kommer til kosthold. Jaja, de om det. Jeg for min del vet hva som funger for meg og når jeg får barn vil jeg bli akkurat som deg! :)

    SvarSlett
  4. Ida: Takk! Tror du er inne på noe der. Det er ikke alltid så lett å være annerledes i Norge.

    Helene: Så hyggelig :-) Jeg forsøker å være et godt forbilde for min datter, slik at hun kan lære uten å bli belært.

    SvarSlett
  5. Nei absolutt ikke. Jeg har langt igjen, men vi er på vei. Vi lager mye mat fra bunnen av, ungene drikker ikke brus, får nok langt mindre godteri en gjenomsnittet. Vi spiser dog fortsatt pølser i skogen og is kjøpt i butikk på sommern. Likevel møter jeg mange som synes JEG er ekstrem, og jeg ER jo ikke det... målet mitt er å BEGRENSE sukker, ferdigmat og gluten. Jeg mener alt hjelper, og spiser vi "ferdig" mat én gang i uka, så er jo det langt bedre enn 7. Dessuten har vi alltid grønnsaker til middag, de går ut døra med en gulrot i hånda, og får epler med kanel om de vil ha på kvelden... stå på!!!

    SvarSlett
  6. Barn som får mat laget fra bunnen av og som inneholder masse næringstoffer er heldige. :)

    Vi er ikke så flinke som du, men gutten vår på 3 vet ikke hva godteri er.. og får generelt lite sukker. :D Og vi lager det meste fra bunnen av.

    Så bare fortsett å inspirere du :)

    SvarSlett
  7. Selvsagt er du ikke hysterisk! Dummeste jeg har hørt! Barn skal ha et sunt kosthold med frukt og grønsakker, jeg skjønner ikke hvordan det gjør noen til en dårlig forelder? Barn vokser jo og er i utvikling, da er det jo ekstra viktig at de får de næringsstoffene de skal ha. Man finner ikke næringsstoffer i brus, godteri og potetgull.
    Tror mange kanskje tror at kostholdsbevisste foreldre slanker barna sine eller ikke gir dem nok å spise siden det er en "diet." Men det er jo bare tull. Jeg spiser masse grønnsaker og frukt, men jeg er nå ikke på slanker'n for det!

    SvarSlett
  8. Jeg er helt enig med deg i det med maten. Jeg prøver å gjøre det samme men er ikke fanatisk, og det er ingen krise om vi spiser halvfabrikata en gang i blant.

    Det med TV er jeg derimot ganske uenig i. Jeg er ikke for å bruke Tven som barnevakt og unnskyldning for å slippe å bruke tid på barna, absolutt ikke, men jeg synes TV kan være fint både som underholdning men også læring for barn. Det kommer helt an på hva man gjør det til selv, hva man velger å la dem se.

    Føler det er litt vel mye anti-TV hysteri ute og går om dagen.

    SvarSlett
  9. Folk leser og hører det de vil. Lavkarbo? Da spiser de vel KUN bacon og majones da. Økologisk? Da går de vel utelukkende i batikk mens de drikker ugresste, da. Uansett hvor fornuftig man blir, og kanskje spesielt med kosthold i Norge... Så vil man finne folk (gjerne usunne og feite) som kritisererer at man er bevisst, ved å kalle det hysterisk...

    Stå på, du! Og god appetitt ;-)

    SvarSlett
  10. Du er ikke hysterisk i det hele tatt. Dette er hva jeg kaller en sunn innstilling. Om bare alle barn hadde blitt oppdratt slik...

    SvarSlett
  11. Langt i fra HYSTERISK...Stå på ...Dette er også noe jeg holder på og får stadig høre at jeg er streng!!! La oss leve som vi vil og la andre leve som de vil !!!

    SvarSlett
  12. Helt enig med deg i at begrepene kosthold og diett glir altfor mye i hverandre i media og ikke minst i "vanlige folks" matdiskusjoner rundt middagsbordet. I vårt hus lager vi maten fra bunnen av, med friske grønnsaker og rene kjøtt- og fiskeprodukter. Nå er det faktisk slik at både jeg og min samboer har begynt å reagere med magevondt hvis vi får servert halvfabrikata og posemat!

    For meg er det viktig å vite hva maten vi putter i oss inneholder. Vi spiser både sukker og hvetemel, og koser oss gjerne med kaker og kjeks, men holder oss bevisst unna det som kommer ferdig innpakket fra butikkhylla.

    Hver og en må få ta egne valg om hvordan man vil leve og hva man vil spise... Den største trusselen mot folkehelsa tror jeg imidlertid er at det er så innmari mange som ikke tar et bevisst valg, men bare "følger strømmen" og ikke tenker over hva man egentlig putter i seg!

    Slår et slag for bevisstgjøring jeg! Og skulle ønske vi kunne kommet oss vekk fra diett-debatten og over til kostholdsdebatten!

    SvarSlett
  13. Synes dette hòres fantastisk ut:-) Stàr respekt av deg.

    SvarSlett
  14. Jeg er helt enig med deg.. Det er viktig med et variert og bevisst kosthold for barn! Det er foreldrene som har et ansvar for hva barn putter i seg, og at barna våre har en god helse så langt mat kan gjøre dette. Om du er hysterisk vet jeg ikke, for jeg kjenner deg ikke. Jeg vet ikke om du snakker om kosthold store deler av dagen. Om du er den dama på festen som kun sitter og snakker om treningsopplegg, kalorier og mat. Om dagen din er ødelagt om et måltid blir forskjøvet, eller at matplanen ikke går som den skal. Noen er sånn. Og da har det tatt overhånd.
    Jeg tror det er viktig å finne en gyllen middelvei! Veien til hysteri er kort.
    Barn skal spise generelt sunt og variert, og være i aktivitet.Men de tåler også litt lørdagsgodt, og kake på bursdagen sin! Rett og slett sunn fornuft!

    SvarSlett
  15. Hurra hurra! Det er klart man må være bevisst på barnas vegne når det fins så uendelig mye dårlig mat tilgjengelig. Det skjønner til og med jeg som ikke har barn. :D

    Nydelig blogg! Ha en fortsatt deilig dag!

    SvarSlett
  16. Helt enig med deg, gi ungene skikkelig mat med rene gode råvarer. Ikke mat som er bearbeidet til det ugjenkjennelige og fullt av kjemi..
    Folk sier at de har vokst opp med denne maten og "vi er jo friske" Det er et utrolig langt spekter fra "veldig syk" til "frisk" At man ikke er "syk" betyr ikke det samme som at kroppen fungerer optimalt. Hvor mange er det ikke som sliter med en dårlig fordøyelse for eksempel? Når reklamen går såpass aktivt ut med sine fordøyelsesprodukter regner jeg med at behovet er der..
    Selv om levealder har steget så kan man jo samtidig se en enorm økning i livsstilssykdommer, adferdsproblemer o.l. Personlig har vi i familien ADHD, fibromyalgi, asperger, ME og dysleksi/språkvansker. Samtlige av disse ble betraktelig bedre ved "ren" mat, altså mat laget fra grunnen av gjerne økologisk og med minst mulig bearbeiding og tilsetningsstoffer. Jeg ble omtrent helt kvitt fibromyalgien og kunne også slutte med ritalin som følge av kostendringer og kosttilskudd. Dette burde ikke være nyheter for folk hvis de hadde satt seg litt inn i kostholdshistorien vår. Jeg har bøker fra 50-70 tallet hvor leger uttrykker, allerede da, bekymring over utviklingen i kostholdet, både angående bruk av sukker og bearbeidet mat.Men de ble sablet ned like mye da som nå..
    Den maten mange spiser i dag er ikke norsk "husmannskost" Det er fabrikk mat. Husmannskosten hadde ikke vært ille den hvis det faktisk var det folk spiste; mye grønnsaker, kjøtt og fisk og lite hvitt mel, sukker og gjær.. Hysterisk? Ikke mer enn det de var i gamle dager..

    SvarSlett
  17. Takk for hyggelige tilbakemeldinger!
    Jeg har stor tro på at mange av dagens livsstilsproblemer kunne vært unngått hvis vi alle hadde hatt et mer bevisst forhold til hva vi putter i kroppen vår!

    Stå på :-)

    SvarSlett
  18. Du er ikke hysterisk! Jeg tror kritikken kommer fra foreldre som har gitt opp kampen mot sukkurhungrige barn, evt foreldre som ikke har giddet å prøve i det hele tatt. Misunnelsen på de som får det til, kan bli ganske krass.

    SvarSlett
  19. Helt enig!! Jeg tror så absolutt at man "blir hva man spiser", og vil gjerne holde et sunt kosthold for både voksne og barn i familien. Men det føler jeg blir oppfattet som hysterisk av mange. Særlig er det slik at alle på død og liv skal kommentere maten til 10-mnd-gutten vår. "Han må da få smake litt is", "får han ikke sukker eller melk i havregrøten en gang, stakkar gutt", "mine barn fikk både ditt og datt, og med dem har det da gått bra!", og den verste "det er familiens plikt å skjemme bort barna (med godteri, ikke lek og underholdning)".. I går fikk endelig en oldefar pakket i gutten smørkrem, og jeg må si det irriterer meg grenseløst! Ikke at det i seg selv var så veldig farlig, men respektløsheten for det jeg har bestemt for mitt barn.. Skulle tru det var vår sak om vi ville prøve å gjøre det beste for oss selv og de vi har ansvaret for.. Så kan andre heller tenke litt mer over hva de gjør selv!

    SvarSlett
  20. Å være bevisst på kostholdet sitt og tilbarna er noe helt annet enn en diett, du gjør alt riktig i mine øyne :)

    SvarSlett
  21. Hørte om en vegetarfamilie som ble meldt til barnevernet av en "velmenende" forelder fordi datteren deres ikke kjøpte brus, is og pølser på fotballtreningen.

    SvarSlett
  22. Dette er det verste jeg har lest. Hvor er barnevernet.

    SvarSlett
  23. En vegetarfamilie anmeldt til barnevernet? Det er det noe av det latterligste jeg har hørt om..

    SvarSlett
  24. Jeg har selv ikke barn, men ser dette som en del av den større diskusjonen som går rundt dietter og kostholdsråd.
    Jeg tror personlig måtehold er det beste, det er veldig få av "diettene" som finnes som er sunne når de dras til det ekstreme.
    Det å lage ting fra bunnen vil jeg si er å gå tilbake til det tradisjonelle. Det er de siste årene vi har fått muligheten til å bruke halvfabrikata og ferdigmat. Om vi analyserte hva vi spiser nå mot hva vi spiste på 70- og 80-tallet tror jeg de fleste hadde blitt overrasket.
    Det jeg tror er viktigst er å ha et kosthold en trives med, og kan leve med alltid. Det er bra å ha et fokus på hva som er sunt og ikke sunt så lenge det er en naturlig del av hverdagen og ikke et press. Alt som ikke er lov fokuserer vi automatisk mer på enn det som er lov, så det er viktig å unngå at noe blir ulovlig :)

    SvarSlett
  25. Jeg har selv to barn, på 21 og 13. Har gjennom hele deres barndom og ungdom vært langt over gjennomsnittet kostholdsbevisst Vi har vært vegetarianere, jeg har laget all mat fra grunnen, alt økologisk, jeg har stått timevis i kjøkkenet hver dag. Bakt alt brød, laget alt pålegg, som posteier ol. og fryst..
    Desverre har likevel ingen av dem interesse for å leve sunnt eller å spise det kroppen trenger for optimal vitalitet.. Begge elsker sukker og fastfood, og nå når de er nesten voksne står det ikke lenger i min makt å hindre dem i å skaffe seg dette daglig.. De spiser ikke familiens mat, og pirker kun i grønnsaker. grovt brød spiser de ikke og matpakker kommer hjem fra skolen med mindre det er rema1000 rundstykker, hvitt mel. Den eldste har flyttet hjemmenfra, og hennes kosthold er til å grine av.. den yngste uttaler: 'AT jeg måtte bli født i en SÅ sunn familie!' Dette får meg til å undres om jeg har gjort noen feilprioriteringer på veien.. Barna mine har tydeligvis tatt sterkt avstand fra det kostholdet jeg har laget for familiens beste, og mulig jeg har gjort dem en bjørnetjeneste fordi de nå velger et kosthold som er dobbelt så usundt som gjennomsnittlig?? tenker jeg, klok av erfaring gjennom de siste 21 år..

    SvarSlett
  26. Anonym: Jeg tror heller ikke man må fokusere for mye på det som er ulovlig, men heller gjøre de gode valgene underveis og finne en naturlig måte å spise på. Mat trenger ikke å være vitenskap.

    SvarSlett
  27. Anonym: Jeg tror barn ofte blir enten eller. Det er også mulig at dette er en del av "opprøret" som senere vil resultere i litt bedre vaner. De er i hvert fall heldige som har fått god mat i starten av livet. Det tror jeg er viktig. De er jo i alderen hvor det ikke er så greit å være annerledes, og det er gjerne litt annerledes å være vegetarianer eller sunnere enn gjennomsnittet.

    SvarSlett
  28. Personlig er jeg opptatt av god mat. Vet ikke av halvfabrikata / ferdigmat som kommer i den kategorien. Mat ER kjemi, frykt for sukker, fett etc er for meg et uttrykk for at man ikke erkjenner at mat har fysiologiske såvel som sosiale funksjoner.

    SvarSlett
  29. Hva er halvfabrikat i dine øyne? Makrell i tomat? Leverpostei? Baker du ditt eget brød?

    Og ditt minne om kost på 70 og 80tallet er litt merkelig. Hapå og sjokoladepålegg til frokost, grandis til middag, sukkerhodldig brus (Tab var veld den første sukkerfrie kom her i 1994) og smågodt, potetgull og sjokolade så lenge ukepengene varte. Greit, ferdigmat til middag var nok noe mindre vanlig men sukker var vel bare et problem for tennene på den tiden. Mettet fett og salt hadde få motforstillinger mot osv.

    Er veldig bevisst på hva jeg putter i meg, men lager ikke absolutte regler. Og er det noe barn reagerer på før eller siden så er det regler som er skrevet i stein og nødvendigvis reflekterer virkeligheten. Synes nesten det virker som du skjermer barna dine så mye de ikke er forberedt på den virkelige verden. Vet du mener godt, men det kan fort slå tilbake.

    SvarSlett
  30. Så bra for deg kjære blogger at du får tiden til å strekke til. Jeg personlig forstår IKKE hvordan man klarer å være i full jobb (reise hjemmefra kl 7 og være tilbake halv 5), lage hjemmelaget mat, holde huset i samme standard som amerikanske housewives, leke masse med barna inne og ute og studere ved siden av. For meg holder det å komme seg gjennom dagen. Vi baker ikke hjemmebakt brød eller andre "avanserte" ting, vi bruker en del kjøttdeig, og jeg har ikke noe spesiell talent for å lage mat. Maten jeg lager smaker greit nok, men jeg er nok ingen kokkespire. Det frister heller ikke å stå foran grytene 2 timer om dagen etter at man kommer hjem fra jobb og ungene er sultne og urolige.

    Vi har ikke noe søtpålegg eller godteri hver dag, men heller litt søtt i ny og ne. Heldigvis har foreldrene mine lært meg at sukker, salt, fett osv er IKKE farlig, bare at man spiser alt med måte. Samtidig som sukkerholdig brus og saft faktisk er bedre alternativ enn light-varianter som er proppfulle av kreftfremkallende kunstige søtstoffer. Verken jeg eller mine barn er overvektige, syke, late eller slappe, selv om vi spiser halvfabrikata like mye som hjemmelaget mat. Hadde jeg kvernet eget kjøttdeig, bakt eget brød osv, så hadde det faktisk gått utover kvalitetstiden med barna som ikke har noen flere foreldre enn mora.

    Synes det er kjempefint at du har funnet livsstil du trives med, høres bra ut i mine ører.

    SvarSlett
  31. Alt som ikke følger "normalen" er tilsynelatende hysterisk. Jeg er veldig glad for at noen ønsker å øke bevisstheten rundt kosthold, og da aller mest hvor dårlig mye av ferdigmaten/halvfabrikataen faktisk er. Jeg strekker meg så langt som å si at "tidsklemma" er skapt av industrien, for selv om jeg har en hektisk hverdag tar det ikke lenger tid å lage tomatsuppe fra bunnen av enn det tar å vispe sammen en fra Toro (eller et annet merke..).

    Synd at de aller fleste som er kostholdsbevisste blir fremstilt som hysteriske, og derfor ikke tatt på alvor...

    SvarSlett
  32. Nå er jeg så gammel at da barne var små var det lite snakk om kosthold. Men jeg laget stor sett samme mat som jeg selv fikk i min oppvekst, og jeg ser jo at det egentlig var et sundt kosthold.Brus tilhørte lørdager, og ferigmat var det lite av, og det som fantes var uaktuelt pga. prisen, så det ordnet seg igrunnen selv. Men mine barn har jo lært å like grønnsaker og heimlaga mat, og viderefører dette. Men med tanke på hvor mye tid jeg brukte på matlaging, er jeg imponert over at du rekker det når du er i full jobb og studier på si. Jeg var heimeværende på den tiden og hadde dagene fulle med mat. kjøring til diverse treninger og andre aktiviteter, så de "små triksene" må du gjerne dele. :)

    SvarSlett
  33. Jeg er også en av dem som ikke spiser "ferdigmat", som diverse gryteretter på pose, frossenpizza, farsemat osv, og får høre at jeg er "umulig" i matveien. Selv om jeg overhodet ikke er kresen, og spiser alt jeg får servert-så lenge det er tilberedt av naturlige råvarer. Jeg tror dette skyldes latskap fra folk som ikke vil ta innover seg at halvfabrikata ikke er sunt, fordi de aldri kommer til å gidde å lage mat fra bunnen av.

    Forøvrig gremmes jeg hver gang folk sitter i lunsjen på jobb og gnager på sine evendelige brødsdkiver og proklamerer bestemt at de: "*Ikke har noen tro på lavkarbo og andre dietter, og at det viktigste er å spise variert!". Hvorpå jeg kommenterer at et kosthold der man spiser brød/knekkebrød eller andre matvarer basert på mel, som pasta, pizza, lasagne, flere ganger HVER DAG absolutt IKKE vil si å spise "variert".

    Jeg jobbet en nstund i barnehage, og fikk vondt av å se de stakkars barne oveleve på brød til frokost, brød til luns, brød/knekkebrød til mellommåltid, og gjerne pasta eller pannekaker til middag. Hbor er vitaminer, fibre, antioksidanter i et slikt ensidig kosthold??

    Hilsen Elisabeth

    SvarSlett
  34. Janteloven gjelder i dette landet. Jeg støtter deg fullt ut.

    SvarSlett
  35. Da jeg var barn (60 og 70tallet) var det alminnelig med lørdagsgodt, ikke snop hele uka. Vi hadde ikke særlig mye penger, så da ble det eeen sjokolade hver lørdag + litt ekstra snopemat som f.eks wienerpølser. Tror dette gjaldt generelt. Dessuten gikk vi jo overalt. Gikk til skolen, gikk til bussen, gikk til jobben, gikk til venner på besøk. Det var ikke snakk om å kjøre eller bli kjørt hele tiden.

    Jeg vil absolutt ikke fram til at alt var bedre før i tiden, for det var det ikke. Grønnsaker til middag fantes ikke hver dag. Pannekaker med syltetøy var det minst en gang i uka. Kjøttdeigen ble drøyet med brødrasp for å mette flere. Vi hadde potetåker, grønnsakshage og bærbusker, og alt dette ble høstet og brukt.

    Nå ser jeg hager med epletrær, der frukten bare råtner hvert år, og bærbusker der bærene faller av. Poteter som er så enkelt å dyrke (og forøvrig er mer GI-vennlig enn korn og ris), er det knapt noen som har privat lenger.

    Antioksidanter hadde ingen hørt om - men potetferie og verkende muskler kjente vi til.

    Kjøpebrød på 70tallet? Vel - det fantes kneipp, helkorn og loff, tror jeg. Ingen gamle brødoppskrifter er særlig grove. Kostholdet var slett ikke bedre før i tiden - den store forskjellen - den som gjorde at folk flest var slankere, skyldtes nok først og fremst bevegelse. Vi gikk.

    SvarSlett
  36. Hysterisk? Nja, jeg vil vel ikke kalle det hysterisk, men jeg synes det blir noe sært at du ikke kan skjønne hvorfor lyset tilsynelatende kun har gått opp for deg, og ingen av oss andre, og at du ikke kan skjønne at alle andre ikke vil prioritere slik som deg. For mange dreier det seg om økonomi, økologisk er ofte dyrere, og for de som må snu på krona, er det viktigere å velge sunn mat, fremfor økologisk mat. For andre er det interessen, jeg hater å stå på kjøkkenet og lage mat, en tur på butikken for å handle er en lidelse, og andre har sine grunner. Selv har vi et barn med spiseforstyrrelser, og kun de som selv har et slik barn burde få uttale seg om hvordan man skal få barna til å like forskjellig mat. Noen barn liker alt, og smaker på alt, noen liker itt, og smaker på litt, men slik som mitt ene barn, som liker ingenting, og som må gå på spesialnæring for å få i seg vitaminer og mineraler til å orke å leke, jeg ser rødt når noen prøver å påstå at vi har fått et kresent barn fordi vi ikke har prøvd nok eller latt barnet smake på mye forskjellig for å lære seg å like det.
    At barnet ditt liker alt, er flaks, og fint for deg.
    At du i enkelte innlegg her uttaler at du "ikke skjønner hvorfor folk gidder å kjøpe, når det er så enkelt å lage selv", formidler du en holdning som gjør at man mister lysten til å prøve. Når noen av dere i artikkelen forteller at dere vemmes over å se andre barns matpakker, så kjenner jeg at dere har en jobb å gjøre. Start med kokkekurs, inviter foreldre i barnehage og på skole til et kurs i å lage god mat, engasjer dere litt, i steden for å sukke over at folk ikke gidder, og i steden for å vemme dere over andres matpakker. Kanskje de ikke gidder, fordi de vet ikke hva alternativet er? Kanskje de aldri har lært å lage mat fra bunnen av, kanskje de ikke er interessert nok til å begynne å eksprimentere på egenhånd, men mer enn gjerne vil ta i mot råd og tips?
    Jeg er null niks interessert i mat og matlaging, som tidligere sagt, men jeg har engasjert meg veldig i bilsikring av barn f.eks, og har flere ganger tatt opp tema bilsikring, hjulpet foreldre med å velge riktig bilstol, hjulpet til med montering, kommet med råd og tips. Jeg vet at mange ikke er interessert, og heller ikke ønsker å bruke tid på å sette seg inn i det, men jeg synes det er moro, og har bare sett det som en stor glede å få hjelpe til, og bringe videre min kunnskap. At folk velger fremovervendt barnesete til barnet sitt på 1 år, tar jeg som at de ikke innehar den riktige kunnskapen om barn og bilsikring, og i steden for å akke og uffe meg over hvor dumme de er, så forteller jeg fordelene med bakovervendt til så små barn, linker gjerne til videoer som viser forskjellene, og ofte er det uvitenhet som gjør at de har valgt forover i stedenfor bakover. Først når de er klar over forskjellen, og hvor stor prosent i overlevelse i en kollisjon det er, så kan jeg be de velge på nytt. Om de da, alikevel, og vel vitende om farene, fremdeles velger forovervendt, så går det an å tillate seg et lite hjertesukk inni seg, men det er alikevel deres eget valg, jeg får ikke gjort noe fra eller til.
    Tenk om dere kunne øse litt av den kunnskapen dere har opparbeidet dere pga interessen deres, uten å dømme oss andre samtidig, så ville dere kanskje oppnådd mer?

    Så hysterisk, nei, jeg synes ikke det, men dømmende ovenfor andre som ikke velger likt som deg, ja, definitivt. Og når du opptrer dømmende ovenfor andre, så får du desverre ikke stor gjennomslagskraft heller.

    SvarSlett
  37. Jeg føler en viss sinne i ditt innlegg men la meg si en ting. Jeg er 48 år har alltid laget mat fra bunnen av, spist mye frukt og grønt og tenkt på hva jeg putter i meg men aldri tenkt på at jeg lever på diett. Dette er bare hvordan jeg vil leve og hvordan jeg ble oppdratt. Det å gi barnet ditt det beste er din oppgave her i livet ovenfor ditt barn og ikke noe mer enn det. om du er hysterisk syntes jeg du best kan svare på selv

    SvarSlett
  38. Synes ikke man er hysterisk fordi man følger kostanbefalingene og har et sunt kosthold, heller fornuftig og imponerende. Håper jeg er like flink den dagen jeg får barn. Er for tiden student, men lager sunn middag fra bunnen av og trener mange dager i uken, men spiser godteri på lørdagen :) Håper jeg klarer det i fremtiden også!

    SvarSlett
  39. Økologisk er for lengst bevist å ikke være noe bedre enn vanlig produsert mat, så på den måten er du hysterisk. Men å lage mat med råvarer er bare sunt for alle og enhver det har du rett i

    SvarSlett
  40. Det er best å spise fryste matvarer. De fleste fryste matvarene inneholder ikke giftige stoffer som man bruker til å forlenge matvareholdbarhet.

    SvarSlett
  41. Syns heller ikke du er hysterisk - det er mange folk der ute som ikke aner hva de faktisk putter i ungene, og hva det gjør med immunforsvar og utvikling av kroppen...
    Til deg som påstår at økologisk mat er bevist lik annen mat; ja, noen undersøkelser viser likt vitamininnhold o.l. Men de fleste som velger økologisk kosthold gjør det av flere grunner - som å unngå sprøytemidler, kunstgjødsel, bestrålt mat (som gir lang holdbarhet, men dreper næringstoffene) osv... Et eksempel er produksjon av te; så en dokumentar en gang hvor de som sprøytet te-plantene var fulle av veskende sår, og fikk div sykdommer. Tror du ikke da at teen du putter i koppen din også inneholder gift?

    SvarSlett
  42. Til Anonym 20:40: Det einaste som blir bestrålt i Norge er krydder, for å hindre bakterievekst, amøber og anna frå å bli med i krydderposane. Det fjernar sjølvsagt ikkje næringsstoffa.

    Til Anonym 01:44: Veldig viktige poeng. Barn reagerer veldig ulikt på mat, og nokre barn er veldig enkle å ha med å gjere ved bordet, andre er det ikkje. Å "ikkje forstå" at det kan vere slik vitnar om ei lite romsleg haldning til at andres liv kan vere heilt annleis enn eins eige, av mange ulike grunnar. Eg er også oppteken av dette med økonomi. Å spise gojibær til laurdagsgodt og raw food og nøtter i staden for poteter og kjøttdeig er vent og vakkert, men svært dyrt. "Man kan bare prioritere", parerer mange. Vel, viss du lever på eit minimum, viss du er åleinemamma med barn eller av andre grunnar har økonomiske utfordringar er det slett ikkje enkelt å prioritere økologisk og sunt heile tida. Ein kan gjere mange klokare valg, men eit så konsekvent kosthold som bloggeigaren har er dyrt, uansett korleis ein vrir og vender på det.

    SvarSlett
  43. Det er det beste jeg har lest!

    SvarSlett
  44. Det er synd hvis jeg oppfattes å ha en dømmende holdning, for i virkeligheten får jeg skryt for å ikke ha det ovenfor venner som liker å "erte" meg for "hysterien" min. De sier derimot at de har begynt å ta mer bevisste valg når de handler mat på grunn av mer kunnskap.

    Jeg har full forståelse at ikke alle liker å lage mat og ikke ønsker å bruke tid på det, men jeg synes det er viktig å bruke litt mer tid på det - slik som Anonym vil at noen skal bruke mer tid på bilsikring. Kanskje man synes det blir mer interessant etter hvert? Kanskje det er mangel på kunnskap som gjør det kjedelig?

    Datteren min spiser absolutt ikke alt hun får servert, men hun får det likevel - gang på gang. Smaksløkene endrer seg hele tiden og det som er godt en uke, kan være kjedelig den neste. Jeg tror det er viktig å la dem smake på alt, men det er ikke dermed sagt at de kommer til å like alt. Mat og ernæring er mer komplekst enn som så.

    At det er dyrere å kjøpe økologisk er helt klart, men man må ikke kjøpe økologiske råvarer for å kunne følge oppskriftene mine. Å handle økologisk er et valg jeg har tatt for å spare meg og miljøet for sprøytemidler, tilsetningsstoffer o.l.. Vi bruker derimot nesten ingen penger på godteri, brus og take away/restaurant. Jeg handler også mye på nett for å spare penger.

    Jeg forventer ikke at alle skal være så konsekvente som meg, men kanskje at man kan ta med seg noen ting for å gjøre det litt bedre.

    Tid er prioritering, uansett hvordan man ser på det. Noen prioriterer mye jobb fordi man ikke har noe valg. Jeg deler gjerne av noen av triksene våre. Det får kanskje bli et eget innlegg?

    SvarSlett
  45. At økologisk ikke er bedre, er ikke et endelig faktum. Det finnes mye forskning på at det er bedre både ernæringsmessig, miljømessig og landbruksmessig - men det finnes også forskning på at økologisk ikke er bedre enn konvensjonell landbruk. Jeg tror vi bare har sett begynnelsen på denne debatten, og inntil videre velger jeg økologisk ut fra min egen overbevisning.

    SvarSlett
  46. forferdlig å tenke på att du har ansvar for ett barns helse.

    SvarSlett
  47. Jeg vil kalle det mer hysterisk enn kostholdsbevisst. Jeg vil kalle meg selv kostholdsbevisst fordi jeg prøver å lage mesteparten av maten min fra bunnen av. Det er når man teller opp næringsinnhold og mere til at det bikker over. Jeg koser meg likevel med både brus og godteri med god samvittighet.

    Jeg savner fisk&vilt butikkene som var normale før, men alt fra ender til gås, hjort og elg. Jeg synes fokuset på hjemmelaget mat og råvarer er uendelig bra, men så mye av fokuset går på at "spiser du sukker og fett dør du om tre uker!" og det er helt hinsides.

    Spis det du vil, lag det stort selv med gode råvarer og hold deg i bevegelse. Like viktig er godt humør og evnen til å slappe av. Thats it for min del.

    SvarSlett
  48. Gode matvaner er det beste man kan gi ungene sine! Som de fleste tenåringer vil også mine helst spise pizza og burgere skulle de få velge, men de vet iallfall at dette ikke er hverdagsmat og at det er viktig å få i seg mye grønt. Jeg lager også all mat fra bunnen av - det er en myte at det tar så lang tid. Og ungene tar etter - tror aldri de vil kjøpe feks tomatsaus på glass - de vet hvor lett det er å lage fra bunnen av.

    SvarSlett
  49. Å være kostbevisst er frivillig så lenge du kun har ansvar for deg selv. men i det øyeblikket du blir "kjøkkenansvarlig" i familien., har du faktisk et stort ansvar for flere personers helse og liv. man må selv avgjøre om det skal være økologisk, hvor mye grønnsaker og hvor mye kjøtt, fisk og hvor mye ferdigvarer. Men familiens helse er ditt ansvar.
    Til den som ikke fokuserer på sunn mat og heller bruker energi på sikkerhet i bil, Det er langt flere som blir livstruende syke eller dør for tidlig av dårlig mat her i landet, enn de som skades eller dør i feil barnesete i bil. Med et feil kosthold påvirkes ikke bare din framtid men også dine barn og kanskje barnebarns framtid. Det mange ikke forstår er at mye av maten i butikken ikke bare er usunn men faktisk laget med det formålet at man skal bli avhengig av nettopp denne "søppelmaten" Det finnes en avhengighet som en stor del av befolkningen lider under. En avhengighet som er sterkere enn tobakk, alkohol og narkotika avhengighet. Det er sukkeravhengighet. Sukker er ikke bare det som smaker søtt. Stivelsen i mel blir til sukker så fort du har svelget det. Et eksempel: en håndfull hvetemel inneholder like mye "sukker" som en halvliter CocaCola. Et kilo ferdigpizza av tilfeldig valgt type, originale, har like mye "sukker" som 135 sukkerbiter. Et kilo pølser inneholder 30-35 sukkerbiter pr kilo. Om man spiser slik ferdigmat daglig, må man bare ha slik mat hele tiden.
    Bloggeren har helt rett i at om man lager mat fra bunnen av. Kjøper ferske grønnsaker, Kjøper kjøtt og fisk som ikke er ferdigkrydret med kreftfremkallende glutamat,tilsatt vann og salt, holder seg unna light produkter hvor man har fjernet sunt fett og tilsatt mer sukker.Lager supper og sauser selv og unngår mel og kornprodukter,slipper man sansynligvis unna diabetes og hjertesykdom fibromyalgi, kreft og annen styggedom. Selv de friske unngår oppsvullen mage, knip og prump hele dagen Dette er plager og sykdommer som man ikke kjente til tidlig på 1700 tallet. På den tiden brukte et gjennomstitsmenneske 100g sukker i året. Til slutt vil jeg si at det blir helt håpløst når helsemyndighetene advarer mot sunt og naturlig fett og rødt kjøtt. Det er jo mat som folk har spist i 2 mill. år! Det er mange krefter som taper på at vi slutter å spise denne"søppelmaten" Legemiddelindustrien, matvareindustrien, matvarekjedene ville jo slite om vi spiste sunt og ikke trengte medisiner. Naturalnordic.com/diet

    SvarSlett
  50. Jeg synes kommentarer og vinkling på VG-reportasjen blir veldig merkelig - og veldig enten/eller - og en sammensausing av mange debatter i 1.

    - Jeg synes det er opplagt at mat "fra bunnen" er bedre enn halvfabrika (selv om jeg ikke er spesielt redd for halvfabrikata selv)
    - Det er stor forskjell på å kutte ut sukker til en ren Lavkarbo-variant som sidestiller sukker med mel - både grovt og fint (som de over som mener at aktive unger med brødskiver er til å vemmes over). Det er faktisk et MEGET tvilsomt eksperiment å kutte ut melprodukter/brød (all karb) til barn som er 1000 ganger mer aktive enn oss voksne med argumentasjonen om at fett omgjøres til glukosen som ellers kommer fra karbohydrater i brød- og korn-mat). HEr er det mange nyanser av ekstremiteter som ikke kommer fram. (og VG og Dagbladet er jo eksperter til å være upresise).
    - Økologisk/ikke økologisk (fine og nyanserte innspill over her).

    Ellers til bjornbaker- det er faktisk spist korn i ganske mange 1000 år også - eller er sunnheten avhengig av hvor mange nuller det er antall år de er spist? Er glad jeg slipper å leve som en steinalder-dame. Da hadde jeg vært død for 15-20 år siden.

    SvarSlett
  51. Takk for velvalgte ord!! Kunne ikke vært mer enig med deg :) Veldig lett og kritisere for og "rettferdiggjøre" egne dårlige valg. Ikke ta det til deg, og stå på!!

    SvarSlett
  52. Hei,syns du er flink til å gi barnet ditt en sunn oppvekst uten sukker, har selv en sønn som nå er tyve,og han er oppvokst med hjemmelaget mat og veldig lite sukker i kosten.

    Har lært han at kos i helgen ikke betyr godteri, men at man lager noe sunt og godt. Til dags dato spiser han minimalt med godteri,potetgull,brus og brød. Han har vært veldig lite syk og har null hull i tennene.

    Så å introdusere sukker til små barn har jeg ikke sansen for, men det er opp til foreldrene og man er ikke en dårlig foreldrer selv om man bruker halvfabrikata og ferdigmat, er ikke alle som har interesse for mat og matlagning.

    Lykke til videre :-)

    SvarSlett
  53. Jeg er den anonyme med bilsikringen, og jeg føler for å presisere et par ting:

    Mine interesser er mange ting, bl.a bilsikring. Ikke så interessert i mat og matlaging. Jeg føler derfor at jeg kan dele av min kunnskap om bilsikring, men er forsiktig, og vil unngå at noen føler seg overkjørt av meg, da kan "hjelpen" oppfattes som kritikk, og velmente råd vil ikke bli tatt til følge.

    Jeg forer ikke barna med sukker og sjokoladepålegg med skje altså, selv om jeg ikke er interessert i matlaging. Jeg lager endel mat fra bunnen av selv, men der jeg synes det er alternativer som smaker bedre, og som kan spare oss litt tid, der kjøper jeg ferdig. Jeg reiser ikke land og strand rundt for å finne økologisk mat, jeg handler det vi trenger på nærbutikken på landet, og trives med det. Men vi bruker fullkornspasta, og basmatiris, fordi dette er sunnere alternativer enn vanlig spaghetti og jasminris. Vi baker ikke brød selv, men kjøper alltid et som scorer fullt på grovhetsskalaen.

    Det jeg prøver å si, er at det ene ikke utelukker det andre. Selv om jeg ikke er interessert i matlaging, så er det ingen av oss som går sultne, og barnet som nekter å spise, får aldri tilbud om sjokoladepålegg eller kjeks i steden, en felle som kunne vært veldig lett å gå i.
    Vi koser oss med godterier på lørdager, og kaker når vi er i bursdager, og har det jeg kaller et normalt, sunt kosthold, ja takk, litt av alt, og alt med måte er det vi lever etter.

    Jeg reagerer mest på det som blir formidlet både i artikkelen, på bloggen, og av enkelte i kommentarene her, de som har skjønt at økologisk og laget fra bunnen er det eneste rette, det er de opplyste og lure, mens de som lyset ikke har gått opp for enda, og som velger å ikke spise økologisk, og male sitt eget korn, de er mindre smarte, late og ønsker det verste for ungene sine.
    Jeg synes det blir en for ensidig tankegang.

    Og når det i bloggen skrives at det er kun snakk om prioritering, og at det er små, enkle triks som skal til, og så kommer det ikke noen forklaring på hva disse enkle triksene går ut på, det blir litt som å vifte med en kreftkur foran en kreftpasient, og si at "nei, dette kan ikke du få, når du ikke var lur nok til å finne ut av dette selv".

    Dette er holdningen jeg reagerer veldig på.

    SvarSlett
  54. I all hovedsak handler det om enkle og lettilgjengelige oppskrifter, som gjør at man kan lage hjemmelaget mat uten å stå på kjøkkenet i flere timer, og oppskrifter på mat og tilbehør som øker inntaket av grønnsaker. Det er det viktigste tipset.

    Jeg har også skrevet om at det er viktig å planlegge, handle en gang i uken, lage ukesmenyer o.l. Jeg ser nå at flere etterspør de små tipsene, så det skal tenke på i fremtidige innlegg.

    SvarSlett
  55. Så fint skrevet! :) Jeg er så enig med deg! Bevisst er det rette ordet. Ikke hysterisk! Stå på :)

    SvarSlett

ShareThis