søndag 30. oktober 2011

Når foreldrene velger barnas kosthold

I dagens VG er ukens sak om barn og kosthold. Eller rettere sagt, hvordan foreldrenes kosthold overføres til de små. Man blir kjent med tre familier; en familie uten sukker (som er oss), en familie som spiser raw food, og en vegetarianerfamilie. I tillegg får vi råd fra eksperter på kosthold om hvordan barnas kosthold bør være.
Og saken er selvsagt som en VG-sak, noe tabloidisert, men likevel balansert. Det forekommer ikke mye kritikk av foreldrenes valg.

Hos oss kan man få inntrykk av at vi ikke spiser sukker på grunn av min historie med overvekt. Det er en mer komplisert forklaring enn som så. Jeg har ikke valgt å fjerne sukker fra kostholdet vårt fordi jeg er redd for at Sara skal bli overvektig. Jeg har gjort det fordi min historie med slanking har gjort meg mer bevisst på hva vi spiser. Jeg er opptatt av at vi skal være friske, ikke slanke.

Jeg ønsker at maten vi spiser skal gi kroppen vår den viktige næringen den trenger, sukker gir oss ikke noe annet enn tom energi. Vi får i oss karbohydrater fra spelt, rug, frukt, bær, grønnsaker, frø og mye mer. Så lenge vi får i oss alt vi behøver av næringsstoffer ser jeg ikke grunn til å tilføre unødvendige karbohydrater fra sukker.

Etter å ha lest ekspertenes råd, er jeg enda mer overbevist om at kostholdet vi har er bra for både oss voksne og de små. Eneste vi har fjernet fra kostholdet er sukker, og rådene fra alle hold er at man skal kutte ned på sukker og næringstom mat. Helt klart, å kutte ned er ikke det samme som å kutte ut. Men det er et valg vi har tatt. Vi trenger ikke raffinert rørsukker, så enkelt er det.

Vi har et variert kosthold, og begrenser oss ikke til brødskiver flere ganger om dagen. I stedet varierer vi med blant annet havregrøt og bokhvetemusli. Vann er eneste tørsteslukker, mens smoothie er et måltid.

Vi går ikke på diett (definisjonen på diett er spesialkost) eller lavkarbo. Vi er karbobevisste i form av at vi ikke spiser sukker og begrenser inntak av hvitt hvetemel. Vi er heldige, vi trenger ingen diett fordi ingen av oss har sykdom eller allergier, så heldige er ikke alle familier.

Jeg synes det er flott at flere og flere foreldre velger å ta bevisste valg i matveien. Selv om vi alle ønsker våre barn det aller beste, er det ikke alle som tar bevisste valg og setter seg inn i hva maten er, hva den gjør for oss og hva den kan gjøre med oss.

Faktum er at uansett hvilket kosthold foreldrene har, så overføres det til barna. Uansett om det er høykarbo, lavkarbo, vegetar, vegansk eller raw food.

Jeg er opptatt av variasjon, måtehold og balanse. Gi barna matglede, la dem bli kjent med maten så vil de automatisk ta gode valg senere i livet.

3 kommentarer:

 1. Hvordan gjør barnet ditt det når hun er på bursdager ol?

  Vi spiser lite sukker her i hjemmet - noe blir det, men pga alt det ytre som skjer blir det så utrolig mye alikevel.

  Bare i går spiste han sikkert mer godteri enn han vil få av meg på 6 mnd fordi de hadde fått kake på sfo og så var det rett på halloweenfeiring der de tydligvis ikke hadde noen grenser for søtinntaket. Skremmende for meg.

  SvarSlett
 2. Hei Nina!
  Foreløpig er hun såpass liten at vi til en viss grad kan styre hva hun spiser. Men vi kommer ikke til å nekte henne noe når vi er i selskaper. Når hun blir eldre, får hun styre seg selv i bursdager.

  Når det er sagt, så forstår jeg ikke hvorfor skolen/SFO serverer kaker og godterier til barna? Og hvorfor må barnebursdager handle om hvor mye sukker man klarer å spise i løpet av et par timer?

  Det virker som om det er blitt umulig å ha det hyggelig eller "kose seg" uten sukkerbomber. Det synes jeg er skremmende.

  SvarSlett
 3. Hei!
  Vil bare påpeke at ikke alle SFO servered kake og godteri som "kose mat". Har selv jobbet på SFO i snart tre år og hos oss er det frukt eller 100% frukt juice som blir servert to ganger i uken, når barna skal kose seg litt ekstra i lunch tiden. Dessutten er det helt forbudt med godteri hjemmefra, så alt er ikke så ille :D

  SvarSlett

ShareThis