tag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post2871058803358887881..comments2023-10-16T10:05:59.297+02:00Comments on Litt lettere - økologisk livsstil - sunne oppskrifter - økologisk mat - supermat - økologisk blogg: Hysterisk å være kostholdsbevisst?Litt letterehttp://www.blogger.com/profile/08162946670981387101noreply@blogger.comBlogger55125tag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-89639167545779197822012-01-04T13:57:47.526+01:002012-01-04T13:57:47.526+01:00Så fint skrevet! :) Jeg er så enig med deg! Beviss...Så fint skrevet! :) Jeg er så enig med deg! Bevisst er det rette ordet. Ikke hysterisk! Stå på :)Benediktehttps://www.blogger.com/profile/18172158209601941771noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-32266972323513142942012-01-02T13:50:34.045+01:002012-01-02T13:50:34.045+01:00I all hovedsak handler det om enkle og lettilgjeng...I all hovedsak handler det om enkle og lettilgjengelige oppskrifter, som gjør at man kan lage hjemmelaget mat uten å stå på kjøkkenet i flere timer, og oppskrifter på mat og tilbehør som øker inntaket av grønnsaker. Det er det viktigste tipset. <br /><br />Jeg har også skrevet om at det er viktig å planlegge, handle en gang i uken, lage ukesmenyer o.l. Jeg ser nå at flere etterspør de små tipsene, så det skal tenke på i fremtidige innlegg.Litt letterehttps://www.blogger.com/profile/08162946670981387101noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-16261211669332966922012-01-02T13:15:40.647+01:002012-01-02T13:15:40.647+01:00Jeg er den anonyme med bilsikringen, og jeg føler ...Jeg er den anonyme med bilsikringen, og jeg føler for å presisere et par ting:<br /><br />Mine interesser er mange ting, bl.a bilsikring. Ikke så interessert i mat og matlaging. Jeg føler derfor at jeg kan dele av min kunnskap om bilsikring, men er forsiktig, og vil unngå at noen føler seg overkjørt av meg, da kan "hjelpen" oppfattes som kritikk, og velmente råd vil ikke bli tatt til følge.<br /><br />Jeg forer ikke barna med sukker og sjokoladepålegg med skje altså, selv om jeg ikke er interessert i matlaging. Jeg lager endel mat fra bunnen av selv, men der jeg synes det er alternativer som smaker bedre, og som kan spare oss litt tid, der kjøper jeg ferdig. Jeg reiser ikke land og strand rundt for å finne økologisk mat, jeg handler det vi trenger på nærbutikken på landet, og trives med det. Men vi bruker fullkornspasta, og basmatiris, fordi dette er sunnere alternativer enn vanlig spaghetti og jasminris. Vi baker ikke brød selv, men kjøper alltid et som scorer fullt på grovhetsskalaen.<br /><br />Det jeg prøver å si, er at det ene ikke utelukker det andre. Selv om jeg ikke er interessert i matlaging, så er det ingen av oss som går sultne, og barnet som nekter å spise, får aldri tilbud om sjokoladepålegg eller kjeks i steden, en felle som kunne vært veldig lett å gå i.<br />Vi koser oss med godterier på lørdager, og kaker når vi er i bursdager, og har det jeg kaller et normalt, sunt kosthold, ja takk, litt av alt, og alt med måte er det vi lever etter.<br /><br />Jeg reagerer mest på det som blir formidlet både i artikkelen, på bloggen, og av enkelte i kommentarene her, de som har skjønt at økologisk og laget fra bunnen er det eneste rette, det er de opplyste og lure, mens de som lyset ikke har gått opp for enda, og som velger å ikke spise økologisk, og male sitt eget korn, de er mindre smarte, late og ønsker det verste for ungene sine.<br />Jeg synes det blir en for ensidig tankegang.<br /><br />Og når det i bloggen skrives at det er kun snakk om prioritering, og at det er små, enkle triks som skal til, og så kommer det ikke noen forklaring på hva disse enkle triksene går ut på, det blir litt som å vifte med en kreftkur foran en kreftpasient, og si at "nei, dette kan ikke du få, når du ikke var lur nok til å finne ut av dette selv".<br /><br />Dette er holdningen jeg reagerer veldig på.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-18557450533257498072012-01-02T12:44:46.432+01:002012-01-02T12:44:46.432+01:00Hei,syns du er flink til å gi barnet ditt en sunn ...Hei,syns du er flink til å gi barnet ditt en sunn oppvekst uten sukker, har selv en sønn som nå er tyve,og han er oppvokst med hjemmelaget mat og veldig lite sukker i kosten.<br /><br />Har lært han at kos i helgen ikke betyr godteri, men at man lager noe sunt og godt. Til dags dato spiser han minimalt med godteri,potetgull,brus og brød. Han har vært veldig lite syk og har null hull i tennene.<br /><br />Så å introdusere sukker til små barn har jeg ikke sansen for, men det er opp til foreldrene og man er ikke en dårlig foreldrer selv om man bruker halvfabrikata og ferdigmat, er ikke alle som har interesse for mat og matlagning.<br /><br />Lykke til videre :-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-84430004767817380542012-01-02T11:46:51.665+01:002012-01-02T11:46:51.665+01:00Takk for velvalgte ord!! Kunne ikke vært mer enig ...Takk for velvalgte ord!! Kunne ikke vært mer enig med deg :) Veldig lett og kritisere for og "rettferdiggjøre" egne dårlige valg. Ikke ta det til deg, og stå på!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-28698616380481628192012-01-02T11:08:05.475+01:002012-01-02T11:08:05.475+01:00Jeg synes kommentarer og vinkling på VG-reportasje...Jeg synes kommentarer og vinkling på VG-reportasjen blir veldig merkelig - og veldig enten/eller - og en sammensausing av mange debatter i 1.<br /><br />- Jeg synes det er opplagt at mat "fra bunnen" er bedre enn halvfabrika (selv om jeg ikke er spesielt redd for halvfabrikata selv)<br />- Det er stor forskjell på å kutte ut sukker til en ren Lavkarbo-variant som sidestiller sukker med mel - både grovt og fint (som de over som mener at aktive unger med brødskiver er til å vemmes over). Det er faktisk et MEGET tvilsomt eksperiment å kutte ut melprodukter/brød (all karb) til barn som er 1000 ganger mer aktive enn oss voksne med argumentasjonen om at fett omgjøres til glukosen som ellers kommer fra karbohydrater i brød- og korn-mat). HEr er det mange nyanser av ekstremiteter som ikke kommer fram. (og VG og Dagbladet er jo eksperter til å være upresise).<br />- Økologisk/ikke økologisk (fine og nyanserte innspill over her).<br /><br />Ellers til bjornbaker- det er faktisk spist korn i ganske mange 1000 år også - eller er sunnheten avhengig av hvor mange nuller det er antall år de er spist? Er glad jeg slipper å leve som en steinalder-dame. Da hadde jeg vært død for 15-20 år siden.Den Rosa Panterhttp://denrosapanter.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-84074194259510069552012-01-02T09:12:53.594+01:002012-01-02T09:12:53.594+01:00Å være kostbevisst er frivillig så lenge du kun ha...Å være kostbevisst er frivillig så lenge du kun har ansvar for deg selv. men i det øyeblikket du blir "kjøkkenansvarlig" i familien., har du faktisk et stort ansvar for flere personers helse og liv. man må selv avgjøre om det skal være økologisk, hvor mye grønnsaker og hvor mye kjøtt, fisk og hvor mye ferdigvarer. Men familiens helse er ditt ansvar.<br /> Til den som ikke fokuserer på sunn mat og heller bruker energi på sikkerhet i bil, Det er langt flere som blir livstruende syke eller dør for tidlig av dårlig mat her i landet, enn de som skades eller dør i feil barnesete i bil. Med et feil kosthold påvirkes ikke bare din framtid men også dine barn og kanskje barnebarns framtid. Det mange ikke forstår er at mye av maten i butikken ikke bare er usunn men faktisk laget med det formålet at man skal bli avhengig av nettopp denne "søppelmaten" Det finnes en avhengighet som en stor del av befolkningen lider under. En avhengighet som er sterkere enn tobakk, alkohol og narkotika avhengighet. Det er sukkeravhengighet. Sukker er ikke bare det som smaker søtt. Stivelsen i mel blir til sukker så fort du har svelget det. Et eksempel: en håndfull hvetemel inneholder like mye "sukker" som en halvliter CocaCola. Et kilo ferdigpizza av tilfeldig valgt type, originale, har like mye "sukker" som 135 sukkerbiter. Et kilo pølser inneholder 30-35 sukkerbiter pr kilo. Om man spiser slik ferdigmat daglig, må man bare ha slik mat hele tiden.<br /> Bloggeren har helt rett i at om man lager mat fra bunnen av. Kjøper ferske grønnsaker, Kjøper kjøtt og fisk som ikke er ferdigkrydret med kreftfremkallende glutamat,tilsatt vann og salt, holder seg unna light produkter hvor man har fjernet sunt fett og tilsatt mer sukker.Lager supper og sauser selv og unngår mel og kornprodukter,slipper man sansynligvis unna diabetes og hjertesykdom fibromyalgi, kreft og annen styggedom. Selv de friske unngår oppsvullen mage, knip og prump hele dagen Dette er plager og sykdommer som man ikke kjente til tidlig på 1700 tallet. På den tiden brukte et gjennomstitsmenneske 100g sukker i året. Til slutt vil jeg si at det blir helt håpløst når helsemyndighetene advarer mot sunt og naturlig fett og rødt kjøtt. Det er jo mat som folk har spist i 2 mill. år! Det er mange krefter som taper på at vi slutter å spise denne"søppelmaten" Legemiddelindustrien, matvareindustrien, matvarekjedene ville jo slite om vi spiste sunt og ikke trengte medisiner. Naturalnordic.com/dietbjornbakerhttps://www.blogger.com/profile/10608990509314734530noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-63390508134883284412012-01-02T08:41:46.600+01:002012-01-02T08:41:46.600+01:00Gode matvaner er det beste man kan gi ungene sine!...Gode matvaner er det beste man kan gi ungene sine! Som de fleste tenåringer vil også mine helst spise pizza og burgere skulle de få velge, men de vet iallfall at dette ikke er hverdagsmat og at det er viktig å få i seg mye grønt. Jeg lager også all mat fra bunnen av - det er en myte at det tar så lang tid. Og ungene tar etter - tror aldri de vil kjøpe feks tomatsaus på glass - de vet hvor lett det er å lage fra bunnen av.Tovehttp://www.tovececiliefasting.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-21414701909837184882012-01-02T02:53:06.081+01:002012-01-02T02:53:06.081+01:00Jeg vil kalle det mer hysterisk enn kostholdsbevis...Jeg vil kalle det mer hysterisk enn kostholdsbevisst. Jeg vil kalle meg selv kostholdsbevisst fordi jeg prøver å lage mesteparten av maten min fra bunnen av. Det er når man teller opp næringsinnhold og mere til at det bikker over. Jeg koser meg likevel med både brus og godteri med god samvittighet. <br /><br />Jeg savner fisk&vilt butikkene som var normale før, men alt fra ender til gås, hjort og elg. Jeg synes fokuset på hjemmelaget mat og råvarer er uendelig bra, men så mye av fokuset går på at "spiser du sukker og fett dør du om tre uker!" og det er helt hinsides. <br /><br />Spis det du vil, lag det stort selv med gode råvarer og hold deg i bevegelse. Like viktig er godt humør og evnen til å slappe av. Thats it for min del.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-16898779134693723782012-01-02T01:12:47.459+01:002012-01-02T01:12:47.459+01:00forferdlig å tenke på att du har ansvar for ett ba...forferdlig å tenke på att du har ansvar for ett barns helse.Johan Olsenhttp://www.olsen.netnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-72090748943651979022012-01-01T23:18:01.225+01:002012-01-01T23:18:01.225+01:00At økologisk ikke er bedre, er ikke et endelig fak...At økologisk ikke er bedre, er ikke et endelig faktum. Det finnes mye forskning på at det er bedre både ernæringsmessig, miljømessig og landbruksmessig - men det finnes også forskning på at økologisk ikke er bedre enn konvensjonell landbruk. Jeg tror vi bare har sett begynnelsen på denne debatten, og inntil videre velger jeg økologisk ut fra min egen overbevisning.Litt letterehttps://www.blogger.com/profile/08162946670981387101noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-28886160871978461972012-01-01T23:13:59.298+01:002012-01-01T23:13:59.298+01:00Det er synd hvis jeg oppfattes å ha en dømmende ho...Det er synd hvis jeg oppfattes å ha en dømmende holdning, for i virkeligheten får jeg skryt for å ikke ha det ovenfor venner som liker å "erte" meg for "hysterien" min. De sier derimot at de har begynt å ta mer bevisste valg når de handler mat på grunn av mer kunnskap.<br /><br />Jeg har full forståelse at ikke alle liker å lage mat og ikke ønsker å bruke tid på det, men jeg synes det er viktig å bruke litt mer tid på det - slik som Anonym vil at noen skal bruke mer tid på bilsikring. Kanskje man synes det blir mer interessant etter hvert? Kanskje det er mangel på kunnskap som gjør det kjedelig?<br /><br />Datteren min spiser absolutt ikke alt hun får servert, men hun får det likevel - gang på gang. Smaksløkene endrer seg hele tiden og det som er godt en uke, kan være kjedelig den neste. Jeg tror det er viktig å la dem smake på alt, men det er ikke dermed sagt at de kommer til å like alt. Mat og ernæring er mer komplekst enn som så.<br /><br />At det er dyrere å kjøpe økologisk er helt klart, men man må ikke kjøpe økologiske råvarer for å kunne følge oppskriftene mine. Å handle økologisk er et valg jeg har tatt for å spare meg og miljøet for sprøytemidler, tilsetningsstoffer o.l.. Vi bruker derimot nesten ingen penger på godteri, brus og take away/restaurant. Jeg handler også mye på nett for å spare penger.<br /><br />Jeg forventer ikke at alle skal være så konsekvente som meg, men kanskje at man kan ta med seg noen ting for å gjøre det litt bedre.<br /><br />Tid er prioritering, uansett hvordan man ser på det. Noen prioriterer mye jobb fordi man ikke har noe valg. Jeg deler gjerne av noen av triksene våre. Det får kanskje bli et eget innlegg?Litt letterehttps://www.blogger.com/profile/08162946670981387101noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-65851571197531384892012-01-01T22:42:26.135+01:002012-01-01T22:42:26.135+01:00Det er det beste jeg har lest!Det er det beste jeg har lest!Marinoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-77631407962125308532012-01-01T21:59:41.814+01:002012-01-01T21:59:41.814+01:00Til Anonym 20:40: Det einaste som blir bestrålt i ...Til Anonym 20:40: Det einaste som blir bestrålt i Norge er krydder, for å hindre bakterievekst, amøber og anna frå å bli med i krydderposane. Det fjernar sjølvsagt ikkje næringsstoffa. <br /><br />Til Anonym 01:44: Veldig viktige poeng. Barn reagerer veldig ulikt på mat, og nokre barn er veldig enkle å ha med å gjere ved bordet, andre er det ikkje. Å "ikkje forstå" at det kan vere slik vitnar om ei lite romsleg haldning til at andres liv kan vere heilt annleis enn eins eige, av mange ulike grunnar. Eg er også oppteken av dette med økonomi. Å spise gojibær til laurdagsgodt og raw food og nøtter i staden for poteter og kjøttdeig er vent og vakkert, men svært dyrt. "Man kan bare prioritere", parerer mange. Vel, viss du lever på eit minimum, viss du er åleinemamma med barn eller av andre grunnar har økonomiske utfordringar er det slett ikkje enkelt å prioritere økologisk og sunt heile tida. Ein kan gjere mange klokare valg, men eit så konsekvent kosthold som bloggeigaren har er dyrt, uansett korleis ein vrir og vender på det.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-11672937624898133492012-01-01T20:40:22.023+01:002012-01-01T20:40:22.023+01:00Syns heller ikke du er hysterisk - det er mange fo...Syns heller ikke du er hysterisk - det er mange folk der ute som ikke aner hva de faktisk putter i ungene, og hva det gjør med immunforsvar og utvikling av kroppen...<br />Til deg som påstår at økologisk mat er bevist lik annen mat; ja, noen undersøkelser viser likt vitamininnhold o.l. Men de fleste som velger økologisk kosthold gjør det av flere grunner - som å unngå sprøytemidler, kunstgjødsel, bestrålt mat (som gir lang holdbarhet, men dreper næringstoffene) osv... Et eksempel er produksjon av te; så en dokumentar en gang hvor de som sprøytet te-plantene var fulle av veskende sår, og fikk div sykdommer. Tror du ikke da at teen du putter i koppen din også inneholder gift?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-68885426253002812532012-01-01T20:14:14.050+01:002012-01-01T20:14:14.050+01:00Det er best å spise fryste matvarer. De fleste fry...Det er best å spise fryste matvarer. De fleste fryste matvarene inneholder ikke giftige stoffer som man bruker til å forlenge matvareholdbarhet.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-55499004924171951362012-01-01T18:20:52.515+01:002012-01-01T18:20:52.515+01:00Økologisk er for lengst bevist å ikke være noe bed...Økologisk er for lengst bevist å ikke være noe bedre enn vanlig produsert mat, så på den måten er du hysterisk. Men å lage mat med råvarer er bare sunt for alle og enhver det har du rett iAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-64343632662317063372012-01-01T17:02:13.029+01:002012-01-01T17:02:13.029+01:00Synes ikke man er hysterisk fordi man følger kosta...Synes ikke man er hysterisk fordi man følger kostanbefalingene og har et sunt kosthold, heller fornuftig og imponerende. Håper jeg er like flink den dagen jeg får barn. Er for tiden student, men lager sunn middag fra bunnen av og trener mange dager i uken, men spiser godteri på lørdagen :) Håper jeg klarer det i fremtiden også!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-22772547145435481852012-01-01T01:56:02.562+01:002012-01-01T01:56:02.562+01:00Jeg føler en viss sinne i ditt innlegg men la meg ...Jeg føler en viss sinne i ditt innlegg men la meg si en ting. Jeg er 48 år har alltid laget mat fra bunnen av, spist mye frukt og grønt og tenkt på hva jeg putter i meg men aldri tenkt på at jeg lever på diett. Dette er bare hvordan jeg vil leve og hvordan jeg ble oppdratt. Det å gi barnet ditt det beste er din oppgave her i livet ovenfor ditt barn og ikke noe mer enn det. om du er hysterisk syntes jeg du best kan svare på selvAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-22360785483178665952012-01-01T01:44:30.967+01:002012-01-01T01:44:30.967+01:00Hysterisk? Nja, jeg vil vel ikke kalle det hysteri...Hysterisk? Nja, jeg vil vel ikke kalle det hysterisk, men jeg synes det blir noe sært at du ikke kan skjønne hvorfor lyset tilsynelatende kun har gått opp for deg, og ingen av oss andre, og at du ikke kan skjønne at alle andre ikke vil prioritere slik som deg. For mange dreier det seg om økonomi, økologisk er ofte dyrere, og for de som må snu på krona, er det viktigere å velge sunn mat, fremfor økologisk mat. For andre er det interessen, jeg hater å stå på kjøkkenet og lage mat, en tur på butikken for å handle er en lidelse, og andre har sine grunner. Selv har vi et barn med spiseforstyrrelser, og kun de som selv har et slik barn burde få uttale seg om hvordan man skal få barna til å like forskjellig mat. Noen barn liker alt, og smaker på alt, noen liker itt, og smaker på litt, men slik som mitt ene barn, som liker ingenting, og som må gå på spesialnæring for å få i seg vitaminer og mineraler til å orke å leke, jeg ser rødt når noen prøver å påstå at vi har fått et kresent barn fordi vi ikke har prøvd nok eller latt barnet smake på mye forskjellig for å lære seg å like det.<br />At barnet ditt liker alt, er flaks, og fint for deg.<br />At du i enkelte innlegg her uttaler at du "ikke skjønner hvorfor folk gidder å kjøpe, når det er så enkelt å lage selv", formidler du en holdning som gjør at man mister lysten til å prøve. Når noen av dere i artikkelen forteller at dere vemmes over å se andre barns matpakker, så kjenner jeg at dere har en jobb å gjøre. Start med kokkekurs, inviter foreldre i barnehage og på skole til et kurs i å lage god mat, engasjer dere litt, i steden for å sukke over at folk ikke gidder, og i steden for å vemme dere over andres matpakker. Kanskje de ikke gidder, fordi de vet ikke hva alternativet er? Kanskje de aldri har lært å lage mat fra bunnen av, kanskje de ikke er interessert nok til å begynne å eksprimentere på egenhånd, men mer enn gjerne vil ta i mot råd og tips?<br />Jeg er null niks interessert i mat og matlaging, som tidligere sagt, men jeg har engasjert meg veldig i bilsikring av barn f.eks, og har flere ganger tatt opp tema bilsikring, hjulpet foreldre med å velge riktig bilstol, hjulpet til med montering, kommet med råd og tips. Jeg vet at mange ikke er interessert, og heller ikke ønsker å bruke tid på å sette seg inn i det, men jeg synes det er moro, og har bare sett det som en stor glede å få hjelpe til, og bringe videre min kunnskap. At folk velger fremovervendt barnesete til barnet sitt på 1 år, tar jeg som at de ikke innehar den riktige kunnskapen om barn og bilsikring, og i steden for å akke og uffe meg over hvor dumme de er, så forteller jeg fordelene med bakovervendt til så små barn, linker gjerne til videoer som viser forskjellene, og ofte er det uvitenhet som gjør at de har valgt forover i stedenfor bakover. Først når de er klar over forskjellen, og hvor stor prosent i overlevelse i en kollisjon det er, så kan jeg be de velge på nytt. Om de da, alikevel, og vel vitende om farene, fremdeles velger forovervendt, så går det an å tillate seg et lite hjertesukk inni seg, men det er alikevel deres eget valg, jeg får ikke gjort noe fra eller til.<br />Tenk om dere kunne øse litt av den kunnskapen dere har opparbeidet dere pga interessen deres, uten å dømme oss andre samtidig, så ville dere kanskje oppnådd mer?<br /><br />Så hysterisk, nei, jeg synes ikke det, men dømmende ovenfor andre som ikke velger likt som deg, ja, definitivt. Og når du opptrer dømmende ovenfor andre, så får du desverre ikke stor gjennomslagskraft heller.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-74221687706151026142011-12-31T22:46:39.442+01:002011-12-31T22:46:39.442+01:00Da jeg var barn (60 og 70tallet) var det alminneli...Da jeg var barn (60 og 70tallet) var det alminnelig med lørdagsgodt, ikke snop hele uka. Vi hadde ikke særlig mye penger, så da ble det eeen sjokolade hver lørdag + litt ekstra snopemat som f.eks wienerpølser. Tror dette gjaldt generelt. Dessuten gikk vi jo overalt. Gikk til skolen, gikk til bussen, gikk til jobben, gikk til venner på besøk. Det var ikke snakk om å kjøre eller bli kjørt hele tiden. <br /><br />Jeg vil absolutt ikke fram til at alt var bedre før i tiden, for det var det ikke. Grønnsaker til middag fantes ikke hver dag. Pannekaker med syltetøy var det minst en gang i uka. Kjøttdeigen ble drøyet med brødrasp for å mette flere. Vi hadde potetåker, grønnsakshage og bærbusker, og alt dette ble høstet og brukt. <br /><br />Nå ser jeg hager med epletrær, der frukten bare råtner hvert år, og bærbusker der bærene faller av. Poteter som er så enkelt å dyrke (og forøvrig er mer GI-vennlig enn korn og ris), er det knapt noen som har privat lenger. <br /><br />Antioksidanter hadde ingen hørt om - men potetferie og verkende muskler kjente vi til. <br /><br />Kjøpebrød på 70tallet? Vel - det fantes kneipp, helkorn og loff, tror jeg. Ingen gamle brødoppskrifter er særlig grove. Kostholdet var slett ikke bedre før i tiden - den store forskjellen - den som gjorde at folk flest var slankere, skyldtes nok først og fremst bevegelse. Vi gikk.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-31903565826344089912011-12-31T17:54:45.859+01:002011-12-31T17:54:45.859+01:00Janteloven gjelder i dette landet. Jeg støtter deg...Janteloven gjelder i dette landet. Jeg støtter deg fullt ut.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-29656360051923523702011-12-31T16:57:20.379+01:002011-12-31T16:57:20.379+01:00Jeg er også en av dem som ikke spiser "ferdig...Jeg er også en av dem som ikke spiser "ferdigmat", som diverse gryteretter på pose, frossenpizza, farsemat osv, og får høre at jeg er "umulig" i matveien. Selv om jeg overhodet ikke er kresen, og spiser alt jeg får servert-så lenge det er tilberedt av naturlige råvarer. Jeg tror dette skyldes latskap fra folk som ikke vil ta innover seg at halvfabrikata ikke er sunt, fordi de aldri kommer til å gidde å lage mat fra bunnen av.<br /><br />Forøvrig gremmes jeg hver gang folk sitter i lunsjen på jobb og gnager på sine evendelige brødsdkiver og proklamerer bestemt at de: "*Ikke har noen tro på lavkarbo og andre dietter, og at det viktigste er å spise variert!". Hvorpå jeg kommenterer at et kosthold der man spiser brød/knekkebrød eller andre matvarer basert på mel, som pasta, pizza, lasagne, flere ganger HVER DAG absolutt IKKE vil si å spise "variert". <br /><br />Jeg jobbet en nstund i barnehage, og fikk vondt av å se de stakkars barne oveleve på brød til frokost, brød til luns, brød/knekkebrød til mellommåltid, og gjerne pasta eller pannekaker til middag. Hbor er vitaminer, fibre, antioksidanter i et slikt ensidig kosthold??<br /><br />Hilsen ElisabethAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-67565290353671790242011-12-31T11:51:24.453+01:002011-12-31T11:51:24.453+01:00Nå er jeg så gammel at da barne var små var det li...Nå er jeg så gammel at da barne var små var det lite snakk om kosthold. Men jeg laget stor sett samme mat som jeg selv fikk i min oppvekst, og jeg ser jo at det egentlig var et sundt kosthold.Brus tilhørte lørdager, og ferigmat var det lite av, og det som fantes var uaktuelt pga. prisen, så det ordnet seg igrunnen selv. Men mine barn har jo lært å like grønnsaker og heimlaga mat, og viderefører dette. Men med tanke på hvor mye tid jeg brukte på matlaging, er jeg imponert over at du rekker det når du er i full jobb og studier på si. Jeg var heimeværende på den tiden og hadde dagene fulle med mat. kjøring til diverse treninger og andre aktiviteter, så de "små triksene" må du gjerne dele. :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-419224860409714259.post-35110783361620846742011-12-31T09:15:00.534+01:002011-12-31T09:15:00.534+01:00Alt som ikke følger "normalen" er tilsyn...Alt som ikke følger "normalen" er tilsynelatende hysterisk. Jeg er veldig glad for at noen ønsker å øke bevisstheten rundt kosthold, og da aller mest hvor dårlig mye av ferdigmaten/halvfabrikataen faktisk er. Jeg strekker meg så langt som å si at "tidsklemma" er skapt av industrien, for selv om jeg har en hektisk hverdag tar det ikke lenger tid å lage tomatsuppe fra bunnen av enn det tar å vispe sammen en fra Toro (eller et annet merke..).<br /><br />Synd at de aller fleste som er kostholdsbevisste blir fremstilt som hysteriske, og derfor ikke tatt på alvor...Hannehttp://hannessalgsblogg.wordpress.com/noreply@blogger.com