torsdag 29. september 2011

Toro villeder - tørket mat er trygg mat?

(Bilde fra toro.no)
I sin nye markedsføringskampanje ønsker Toro å fortelle oss at Toro-mat er trygg mat, fordi den er tørket og ikke inneholder konserveringsmidler. Vel, det kan være sant. Men hva annet inneholder Toro-maten? Er Toros trygge mat det samme som sunn mat?

Dette spørsmålet gjorde meg nysgjerrig, og dro på Toro-jakt for å finne ut hva som skjuler seg i posene.
Det første jeg sjekket opp var Toro tomatsuppe, og dette er hva den inneholder: 
Tomat 25 %, maisstivelse, hvetemel, sukker, salt, melk, aroma, rapsolje, løk, gjærekstrakt, fargestoff (paprikaekstrakt, beta-apokarotenal).

Det første som slår meg er 25 prosent tomat, kun 25 prosent?
Når jeg lager tomatsuppe, hvis vi trekker fra vannet, består den av rundt 90 prosent tomater, kanskje enda mer. 
Det betyr at posen inneholder mye hvetemel og maisstivelse. Med andre ord, mye stivelse. Stivelse er påpekt som en versting i kampen mot overvekt og fedme. Vi trenger mindre stivelse i maten, for å holde oss sunne og friske. 
Hvor mye av karbohydratene som kommer fra stivelse, unnlater Toro å fortelle oss i næringsinnholdet. 

La oss ta et annet produkt, kremet blomkålsuppe. Min blomkålsuppe inneholder, sett bort fra vannet, rundt 85 prosent blomkål.
Hva inneholder Toro sin?
Maisstivelse, blomkål 22 %, hvetemel, salt, vegetabilsk fett, melk, smaksforsterker (natriumglutamat), fløte, aroma, løk, gjærekstrakt, farge (betakaroten).

Den inneholder mer stivelse enn blomkål, og den inneholder natriumglutamat. Les mer om hva jeg har skrevet om natriumglutamat her.
Toro lover at innen 2012 skal de ha fjernet natriumglutamat fra all mat. Hvorfor kan det ikke gjøres med en gang i samtlige produkter?

Ok, Toro - så dere bruker ikke konserveringsmidler. Men dere bruker smaksforsterkere, fargestoff, altfor mye stivelse, aroma og gjærekstrakt i så å si alle posene. Så ikke villed forbrukerne om at tørket mat er trygg mat, og kjære forbrukere: les innholdet på maten du kjøper. Ikke la lav pris og reklame påvirke valgene dine. Stol på at du vet bedre enn produsentene.

6 kommentarer:

 1. www.stoppstart.blogg.no

  SvarSlett
 2. Reagerte på den reklamen eg òg...kjem nok aldri til å gå tilbake til tørrvare når det er så mykje sunnare og bedre å lage alt fra bunnen av :)

  SvarSlett
 3. ..for ikke å si hvor mye bedre det smaker med hjemmelaget! :)

  SvarSlett
 4. Hva med det vegitabliske fettet da? Det betyr jo uten tvil palmeolje..

  SvarSlett

ShareThis