Leser du noensinne listen over ingredienser på varene du handler i butikken?
I så fall har du kanskje lagt merke til at de aller fleste varene inneholder en smaksforsterker kalt natriumglutamat.
Er det én spesiell grunn jeg skal velge for å ikke spise ferdigmat (jeg har mange flere grunner), så er det på grunn av natriumglutamat.
Hva er natriumglutamat?
Fra Wikipedia:
"Natriumglutamat (MSG = monosodium glutamate, mononatriumglutamat)
(E-nummer E621) er en aminosyre som brukes som smaksforsterker i mat med kjøtt og fisk.
(E-nummer E621) er en aminosyre som brukes som smaksforsterker i mat med kjøtt og fisk.
Natriumglutamat er et signalstoff i hjernen, og enkelte dyreforsøk har vist at natriumglutamat virker inn på den delen av hjernen som styrer kaloribehov og sultfølelse."
"Monosodium glutamat, , det samme som natriumglutamat, et natriumsalt av glutaminsyre.
MSG har en karakteristisk smak og brukes som et slags krydder eller smaksforsterker, spesielt i orientalske retter. MSG gir en smak som ligner smaken av kjøtt.
MSG i store doser kan utløse akutt nakkestivhet og smerter i brystet (Chinese restaurant syndrome). "
MSG har en karakteristisk smak og brukes som et slags krydder eller smaksforsterker, spesielt i orientalske retter. MSG gir en smak som ligner smaken av kjøtt.
MSG i store doser kan utløse akutt nakkestivhet og smerter i brystet (Chinese restaurant syndrome). "
I artikkelen Jakten på glutamat, skriver faglærer i ernæring Margit Vea blant annet:
"Forskere advarer mot glutamat, da studier tyder på at glutamat kan påvirke sultfølelsen og bidra til fedme.
Andre mistenker glutamat påvirker kroppen på andre måter, blant annet adferd. Dette gjelder mer barn enn voksne, men er vanskeligere å påvise."
"I en bok om adferdsproblemer knyttet til mat (Fed Up av Sue Dengate), blir E-621 fremstilt som en av de store synderne. Der leser jeg om barn som blir "beruset" etter å ha spist mat med glutamat."
Etter at tidsklemma har ført flere familier over til middager fra Toro, så synes jeg det er viktig at man setter seg inn i hva man faktisk spiser. Ok, så er ikke mengdene i hvert produkt helsetruende store, men når stort sett alle produkter inneholder dette stoffet, så kan det føre til at det lagres i hjernen, og gi uheldige bivirkninger.
Jeg har uansett tatt et valg.
Ingen glutamat. Kun rene og naturlige råvarer!
Heldigvis begynner ferdigmatindustrien å forstå dette, og lanserer stadig flere produkter uten tilsetningsstoffer og konserveringsmidler.
Gjør et bedre valg, du også!
Ingen glutamat. Kun rene og naturlige råvarer!
Heldigvis begynner ferdigmatindustrien å forstå dette, og lanserer stadig flere produkter uten tilsetningsstoffer og konserveringsmidler.
Gjør et bedre valg, du også!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar