lørdag 17. september 2011

Ferdigmaten er ikke friskmeldt!

I går stod følgende i Aftenpostens nettutgave:

- Mange familier tyr til ferdigmat i en travel hverdag. Vi må være realistiske og forsøke å gjøre ferdigmaten best mulig.

Knut-Inge Klepp, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet beroliger alle som kjøper pizza, ferdigsupper og gryteretter. Det står ikke på noen fyliste, men han anbefaler å spise salat til, og et eple eller annen frukt til dessert.

- Jeg spiser ferdigpizza med salat og god samvittighet, sier han.

- Er ferdigmat bra?
- Det er ikke noe jeg kan svare ja eller nei til. Ferdigmat som tilfredsstiller nøkkelhullmerkingen, kan godt inngå i et samlet kosthold med frukt og grønt. Da blir det et fullverdig måltid.
Klepp er fremdeles bekymret for at nordmenn får i seg for mye sukker, mettet fett og saltinntak. Fremdeles er det langt frem før målet fem om dagen er nådd.

Helsedirektoratet mener det er viktig å være realistisk.
- Vi vet at nordmenn spiser mye kjøttdeig og pølser. Derfor vil vi gjøre disse produktene sunnere. Dette er mat småbarnsfamilier spiser mye av. Hvis vi får gjort noe med fettinnholdet i matvarene, er vi kommet langt, industribearbeidet mat har en viktig positiv funksjon, den er hverken god eller dårlig i seg selv.
_______________________________________________________________________________
Når jeg leser dette, så synes jeg ikke dette virker som noen friskmelding av ferdigmat. 
Han sier nemlig at ferdigmat som er nøkkelhullmerket kan inngå i et kosthold med frukt og grønt. 
Og at han hverken kan si ja eller nei til om ferdigmat er bra, men at vi må jobbe mot at ferdigmaten må ha bedre kvalitet.

Jeg er helt enig. Det meste av ferdigmat inneholder for mye stivelse, salt og sukker. 
Ingredienser som gjør oss syke. Problemet er at de fleste av oss ikke stiller krav til produsentene om bedre ferdigmat. I stedet kjøper vi maten, uten å engang lese ingredienslisten. 
Hvorfor? Fordi maten er billig, og fordi de fleste av oss ikke bryr oss/er uvitende om helserisikoen - det er min antagelse.

Nøkkelhullmerkingen stiller kun krav til fiber, sukker og salt. Ingen krav til råvarekvalitet, produksjonsmetode, tilsetningsstoffer eller smaksforsterkere. Det er også bare den sunneste varen i den varekategorien. Etter min mening er derfor nøkkelhullmerket ikke godt nok i seg selv for å kunne avgjøre om maten er sunn eller ikke. Det krever mer kunnskap om mat for å velge riktig i butikken.

Ulempen med å fremstille denne saken som en "friskmelding" av ferdigmaten, er at personer med dårlig kosthold rettferdiggjør valgene sine og serverer usunn ferdigmat med noen salatblader til. En trenger ikke å være ernæringsfysiolog for å vite at for mye ferdigmat, sammen med litt salat, aldri vil være et fullverdig kosthold. - Og det står det også i artikkelen.

Jeg skulle ønske at avisene ikke tabloidiserte alle saker, og at Helsedirektoratet kunne si nei til ferdigmat inntil vi har fått mer ferdigmat av bedre kvalitet. 
Mer kjøtt, mindre stivelse, mindre sukker og det viktigste; ingen glutamat eller andre smaksforsterkere!

1 kommentar:

  1. Fint innlegg. Veldig synd de lager en slik "overskrift" som ikke betyr noe som helst... Hurra for mat laget fra bunnen av.

    SvarSlett

ShareThis