mandag 22. august 2011

Kjøttfri mandag

Kjøttfri mandag (meat free monday) er en aksjon startet for å få folk til å ha minst én dag i uken uten kjøtt.
Kjøttproduksjon er en stor belastning for miljøet, og ved å spise mindre kjøtt bidrar du til å redusere klimagassutslippene.

Hva med min krydrede linsesuppe?

kjottfrimandag.no finner du mange fristende vegetaroppskrifter. Disse kan du spise på hvilken som helst dag, ikke bare mandager.

Når du ellers spiser kjøtt, må du gjerne følge disse tipsene fra gronnhverdag.no:
  • Spis økologisk kjøtt - økologisk mat er produsert på en mest miljøvennlig måte.
  • Spis miljøvennlig kjøtt - vilt, rein og villsau er mindre miljøbelastende siden de går fritt og spiser det naturen har å by på. 
  • Spis kjekjøtt (geit) - for at norske geiter skal holde ved like melkeproduksjonen, blir det hvert år født rundt 60.000 geitekillinger i Norge. Bare 30 prosent av dem blir til nye melkegeiter. Siden det er lite økonomi i å ale opp killingene, blir tonnevis med kjekjøtt destruert hvert år. Dette er dårlig utnyttelse av ressurser, og lite etisk forsvarlig. En del halal-slaktere selger kjekjøtt. Man kan også finne det i slakterbutikker og dagligvarebutikker med spesielt godt utvalg.
  • Spis høns - tidligere var det langt vanligere å bruke høns som mat. De fleste av dagens verpehøns destrueres eller brukes til dyrefôr når de ikke lenger er effektive nok som eggleggere, mens de godt kunne vært brukt som mat. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

ShareThis