tirsdag 14. februar 2012

En liten kjøpeguide til fiskekarbonader

Forleden dag skulle jeg kjøpe ferdige fiskekarbonader. På ekstra hektiske dager er det fint å ha fiskekarbonader og lage fiskeburger med f.eks. eplesalat (se egen oppskrift).
Men å finne fiskekarbonader av god kvalitet krever tålmodighet. Utvalget er stort, og jeg kjøper aldri noe uten å lese innholdsdeklarasjonen godt. Etter å ha lest bak på samtlige pakker, i to ulike butikker (ja, jeg fikk noen merkelige blikk), har jeg kommet frem til to alternativer som får grønt lys:



  • Jacob's fiskekarbonader
  • Coops Smak forskjellen fiskekarbonader

Dette er kriteriene jeg stiller til fiskekarbonadene:
  • Høyest mulig fiskeandel - over 70%
  • Det skal være oppgitt hvilke fisketyper som benyttes
  • Høyt proteininnhold
  • De skal ikke inneholde smaksforsterkere (er et tegn på et dårlig produkt)
  • De skal ikke inneholde palmeolje
  • De skal ikke inneholde ingredienser jeg aldri har hørt om
  • De skal være så nær hjemmelaget som mulig - færrest mulig ingredienser
Her er en liten veiledning til listen over ingredienser (beklager dårlig kvalitet, dette er mobilbilder):
Kun 50% fisk og inneholder den beryktede smaksforsterkeren mononatriumglutamat.
13,4 gram protein per 100 gram, takket være tilsatt spekk, bacon og ost.

Her blir man "lurt" med 100% villfisk - det høres jo veldig bra ut!
Leser du nærmere er det kun 50% fisk og de oppgir kun at det er hvitfisk og ikke type fisk.
Den er tilsatt ekstra omega 3, som i mange tilfeller er harsknet og ikke nødvendig bra for oss.
Kun 9,5 gram protein per 100 gram.

Kun 47% fisk hvorav 12% fiskemasse, som ikke kan kalles fisk.
Inneholder nitritt og fosfat fra svineflesket, ost laget av e-stoffer med ulike nummer (ikke ekte ost, altså).

Kun 51% fisk, hvorav surimi (fiskemasse).
Inneholder laktat, clear soup, guar gum og smaksforsterkere - nei, takk!

Endelig noe man kan spise!
78% fisk, 12 gram protein og ellers naturlige ingredienser (med unntak av aroma, men det kan jeg leve med).

5 kommentarer:

  1. Hehe, ja, jeg sjekket selv fiskekakene for en tid siden, og det er ikke mye bra utvalg nei....

    SvarSlett
  2. Jeg har samme problem med leverpostei til barna. Alle inneholder nitritt, smaksforsterkerer eller (den økologiske)har lite innhold av lever/kjøtt og er for salt:-(

    SvarSlett
  3. Utrolig synd at ferdigmat skal være proppet full av uønskede stoffer!

    SvarSlett
  4. Jeg var faktisk på jakt etter fiskekaker her om dagen, men gikk tomhendt hjem... Æsj, noe sånt kan man jo ikke servere til middag!
    Så faktsik etter Jacob's fiskekaker på Meny i dag etter å ha lest dette innlegget, men de hadde dem ikke der...

    SvarSlett
  5. Du får spørre om de ikke kan ta dem inn. Veldig greit å kunne ha ferdige alternativer i ny og ne. Men ja - ingrediensene på mange av disse er helt motbydelige!

    SvarSlett

ShareThis