onsdag 28. desember 2011

Årets juledesserttallerken

Bildet av årets juledesserttallerken har jeg stjålet fra min svogers Facebook-side, hvor han skrøt av årets julemat, og det er svært hyggelig.

Jeg er veldig glad i å lage desserter, og lager gjerne flere varianter i små porsjoner. På den måten slipper man å lage for mye, som deretter blir kastet eller overspist, og som regel får alle noe de liker. Det beste er å lage desserter hvor det meste kan lages dagen før - da slipper du å stresse så mye når gjestene er på vei.

I julen har vi ikke vært helt sukkerfrie, men sukkerbevisste. Man må ta hensyn til at noen har søtere smaksløker enn det vi har, men jeg prøver å finne en mellomvei slik at alle kan finne noe de liker.
Jeg lager alt fra bunnen av, med unntak av sjokolade, marsipan og nougat, som jeg har kjøpt økologisk fra min lokale helsekostbutikk.
Jeg tror at så lenge råvarene er naturlige trenger man ikke være redd for innholdet - og som alltid gjelder det å spise med måte. Vi er så heldige at vi kan fråtse i mat hver eneste dag, derfor er det ingen ekstra grunn til å fråtse og legge på seg i julen.

Årets desserttallerken bestod av sjokolademousse med yoghurtkrem, sitron panna cotta med bringebærcoulis, kokt frukt med vaniljesaus, to konfektbiter med nougat, marsipan og mørk sjokolade.

Sjokolademousse (til 12):

150 gram usaltet smør - smeltes i en kasserolle 
Tilsett 300 gram mørk sjokolade (70%) og la det smelte i det varme smøret.


3 plater gelatin (velg gjerne agar agar fra rødalger, i stedet for vanlig gelatin fra svin) - legges i kaldt vann i fem minutter.
5 eggeplommer - piskes godt og blandes i sjokoladeblandingen.

5 eggehviter - piskes til marengs sammen med:
50 gram rørsukker

Løs opp gelatinplatene med 1,5 dl varm espressokaffe og hell over i sjokoladeblandingen.
Vend inn marengsen forsiktig i sjokoladeblandingen. 
Ha over i porsjonsformer og la det stivne i kjøleskapet.

Serveres sammen med yoghurtkrem:
Pisk 1 dl kremfløte til den er luftig.
Tilsett 60 gram rørsukker og 2 dl naturell youghurt og 1/2 ts vaniljepulver.

Riv over mørk sjokolade som pynt.

Sitron panna cotta med bringebærcoulis (til 12):
6 gelatinplater - legges i bløt i kaldt vann i fem minutter.

Kok forsiktig opp:
1 liter kremfløte - sammen med:
3 ts vaniljepulver
2 dl rørsukker eller bjørkesøt
1 sitron, skall og saft

Tilsett gelatinen og rør godt.
Ha over i porsjonsformer og la den stivne.

Bringebærcoulis
400 gram bringebær
1 dl rørsukker eller bjørkesøt
...moses med stavmikser.
Sil gjennom en finmasket sil - da får du puréen, uten de bitre bringebærsteinene. Hell over den panna cottaen når den har stivnet.

Riv over hvit sjokolade for pynt.

Kokt frukt med vaniljesaus (til 10):
3 bokser hermetisk frukt i juicelake - ikke sukkerlake
...kokes i fem minutter på sterk varme sammen med:
2 kanelstenger
1 vaniljestang

Ha frukten i porsjonsglass.

Hell over vaniljesaus:
3 eggeplommer
3 ss rørsukker eller bjørkesøt
...piskes i en kjele.
Tilsett:
2 dl fløte
1 dl melk
1/2 ts vaniljefrø

Kok opp på svak varme og rør hele tiden. Sausen er klar når en tykk hinne legger seg på baksiden av en skje. Tilsett eventuelt 1 ss potetmel for stivelse.

Hell vaniljesaus over frukten og pynt med mynteblader.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

ShareThis