Farlige e-stoffer er ikke tillatt i våre kjøkkenskap!
Ikke alle e-stoffer er farlige, men det beste er å ligge unna.
Jakten på matvarer uten er ikke umulig, men utfordrende.
I dag ble følgende matvarer med hjem fra butikken:
Økologisk solsikkebrød
Økologisk leverpostei fra Norgården
Gräddost fra Tine
Safariyoghurt fra Yoplait - den eneste yoghurten på markedet uten e-stoffer!.
De vanligste e-stoffene i typiske barnepålegg:
Kaviar: Inneholder natriumbenzoat for konservering, karmin for farge.
Stabburet leverpostei: natriumnitritt, natriumglutamat E621 (som skrevet om her).
Hva er dette?
Natriumbenzoat E211:
Natriumsaltet til benzosyre og benyttes som konserveringsmiddel og har E-nummer E211. Det tilsettes i drikkevarer for å hindre vekst av mikroorganismer som sopp og bakterier. Det er ufarlig i de mengdene som er vanlig å bruke, men kan være farlig i større mengder.
Forskning kobler økt inntak av natriumbenzoat til bl.a. hemmet vekst hos barn under 3 år.
Det er også forskning som kobler inntak av natriumbenzoat til hyperaktivitet og reduksjon i IQ.
Karmin - fargestoff
Et kraftig rødt fargestoff, som framstilles fra cochenillelus. Karmin er egentlig et giftstoff som lusen produserer som beskyttelse ovenfor predatorer (rovdyr). Bruken har vært omstridt i en rekke land fordi den kan forårsake alvorlige allergiske reaksjoner, og i verste fall anaphylaktisk sjokk.
Natriumnitritt E250:
Er et salt som er vanlig tilsetningstoff i kjøtt i noen land. I Norge er bruken av natriumnitritt omdiskutert, men ikke forbudt. Grunnen til skepsisen er at natriumnitritt kan gjennomgå en kjemisk reaksjon i magen vår og bli giftig.
All informasjon fra Wikipedia.
Så gjør ditt barn en tjeneste - gi dem produkter uten farlige e-stoffer!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar