tirsdag 21. februar 2012

Hvem har ansvaret for tjukke barn?

Hver femte voksen er overvektig og hver femte ungdom er overvektig. Bygdefolk er tjukkere enn byfolk. Ungdommer på 16 år blir fedmeoperert. 15-åringer sitter mer stille enn pensjonister.

Debatten rundt overvektige nordmenn, og da spesielt ungdommer, er i full sving, og som vanlig følger spørsmålet; hvem har ansvaret for de overvektige barna? Skolen, politikerne, helsevesenet og/eller foreldrene? Vi er avhengige av et godt samspill. Her er noen av mine tanker om foreldrenes ansvar.


Når både hver femte voksen og hver femte ungdom er overvektig, kan man anta at barn med overvektige foreldre ender opp som overvektige. I noen få tilfeller skyldes dette genetiske årsaker eller sykdommer/medisiner, men i de aller fleste tilfellene handler dette om to ting: kosthold og aktivitet.

Vi som foreldre må være vårt ansvar bevisst og skape sunne vaner for våre barn. Og foreldre som synes det er vanskelig må be om hjelp - og få den.

Kosthold
Kun 11 prosent av inntekten vår går til mat - i 1958 var tallet 40 prosent. Likevel klager vi over dyr mat, og skjuler oss bak prisene når vi velger usunn mat. La meg spørre; hvordan prioriteres mat i husholdningsbudsjettet? Er det det som er igjen etter at alt annet er betalt som "er igjen til mat"?
Er det viktigere å ha flotte gardiner i en stor leilighet, eller viktigere å spise sunn mat som gir familien god helse? Spørsmålet er selvsagt ikke rettet mot dem som er i en særskilt vanskelig økonomisk situasjon.

Sunt kosthold behøver ikke å være dyrt hvis man planlegger og handler der det er billigst:
  • En rekke matvarekjeder kriger nå om hvem som er billigst på sunne matvarer. 
  • Det koster penger å være avhengig av brus og godteri, og kutter du ned på det sparer du penger. 
  • Vann er gratis og en bedre tørsteslukker enn juice og brus. 
  • Variert kosthold fra hjemmelaget mat med mye fiber og proteiner gir deg også en metthet som varer lenger.
  • Mange småturer i butikken koster penger fordi man ofte ender opp med å kjøpe for mye mat, som havner i søpla.

Hvilke signaler vi sender ut i forbindelse med maten er også viktig. Barn er ikke heldige når de får godteri og kaker, de er heldige når de får sunn mat. 

Fysisk aktivitet
Alle, både voksne og ungdommer, skal ha minst 30 minutter med fysisk aktivitet - hver dag. For barn skjer dette gjennom lek, for ungdommer gjennom sport og for voksne gjennom trening. Vi må lære våre barn gleden ved å være aktivitet. Skogsturer, fjellturer, aking, skigåing - mulighetene er uendelige. Men gleden for aktivitet kommer ikke ved å sitte på sofaen eller foran pc-en hver ettermiddag og kveld.

Er du bevisst på ditt ansvar som rollemodell?

Vi må starte med oss selv - det er her den viktigste jobben med å forebygge overvekt starter.

Til slutt en refleksjon - er det ikke underlig at den vestlige verden holder på å spise seg i hjel, mens 1,2 milliarder mennesker sulter. Vi er 7 milliarder mennesker på jorden og vi produserer mat til 12 milliarder mennesker. At vi i den vestlige verden får et mer bevisst forhold til mat er ikke viktig kun i et mikroperspektiv. Våre matvaner er ikke bærekraftige, hovedsakelig fordi vi kaster en tredjedel av maten vår.

40 kommentarer:

  1. Veldig fint innlegg!

    Jeg synes det er ekstremt vanskelig med kosthold og barn. Da jeg fikk barn kunne jeg veldig lite om hva mat gjør med kropp og helse, jeg var absolutt bevisst, gikk fra kaffe, pytt i panne og brødskiver til å begynne å lage litt mat selv - det har vært en laaaang vei å gå men nå spiser jeg veldig sunt føler jeg.

    Sønnen min vokste opp med ett vanlig norsk kosthold, heldigvis var jeg streng på godteri og med melk og eggallergi var det lett å holde han unna søtsaker - den gangen. Men det er forferdelig trist og se hvordan det "sunne" kostholdsnorge er i dag, SFO lovet gull og grønne skoger - de er så sunne der, ifølge dem selv ihvertfall...

    Jeg synes det er vanskelig å få til ett sunt kosthold for sønnen min, fordi samfunnet ønsker det ikke sånn. Det er lite tilrettelagt for det - OVERALT, men vi er ganske flinke. Jeg spiser mye sunnere enn sønnen min, men han er flink han også - til tross for at det bugner av så mye søppel som gjør det vanskelig.

    Mye på hjertet så det ble nok rotete!

    SvarSlett
    Svar
    1. "Jeg synes det er vanskelig å få til ett sunt kosthold for sønnen min, fordi samfunnet ønsker det ikke sånn."

      Nettopp! Det er så utrolig trist. Det er god business og godt marked for usunne ting. Det er enkelt, billig og smaker godt. Dessverre er det også destruktivt. Skulle ønske vi fikk innført enda strengere regler på dette. Og at absolutt alle matvarer fikk nutrition facts på seg, med prosenter av forbruk, slik som mange matvarer allerede har. Da blir det mye enklere for dem som ikke orker å legge så mye tid til å finne frem til de sunneste alternativene ved å lese hele innholdsdeklarasjonen.

      Det verste jeg ser dog, er foreldre som tar barn med på McDonalds for å hygge seg. Blir litt trist av det, faktisk. Jeg vet det er billig og jeg vet at det smaker godt, jeg var en av de barna selv. Men det er så mange andre alternativer som er like billige og MYE sunnere! Restauranter og kaféer har ofte barnerabatt på 50% på alle rettene ettersom det er mindre porsjoner. Da vil jeg tro det koster omtrent det samme som en meny på McDonalds, Burger King o.l.

      Slett
  2. Skjønner deg veldig godt, Nina!
    Svært synd at det skal bugne over av dårlig mat overalt. Derfor er det viktig at alle spiller på lag for å forebygge overvekt hos barn - skole, helsevesen, politikere og foreldre!

    SvarSlett
  3. Kan ikke tro at vektoppgang er et problem. Såpass selvkontroll og kontroll på barna dine burde alle mennesker har.

    SvarSlett
  4. Jeg brenner for sunn mat til babyer :-) Jeg synes det fokuseres så mye på bra mat til voksne, og så får de minste ferdigmat fra butikkhyllene:-( Når vi introduserer våre små for fast føde, har vi helt blanke ark foran oss. Som kan lære å spise sunn mat helt fra starten. Jeg var ikke spesielt bevisst meed mine to første barn. Men med tredjemann er det veldig interessant hvor frisk og fornøyd han er med bare hjemmelaget mat fra sunne råvarer. Og kaldpresset olje eller smør tilsatt i alle måltider. Hjernen trenger fett når man er så liten. Jeg har endelig forstått viktigheten av det! Skulle ønske helsestajon og kostholdskjendiser kunne slå litt større på stortrommen for barna! Så vi får mulighet til å få de gode vanene inn fra morsmelken!

    SvarSlett
  5. Jeg er så enig med deg. De første seks månedene er vi veldig opptatt av hva barnet skal ha - morsmelk. Men når vi begynner med fast føde, kjøper vi mat på glass og grøtpulver, uten å tenke over at de er tilsatt palmeolje og er mindre næringsrike enn hjemmelaget mat.

    SvarSlett
  6. Jeg tror det er all ferdigmaten som ødelegger det norske kostholdet. Mine unger tåler ikke mel og vi har derfor måtte lage det meste selv med annet mel, fra bunnen av, og de er sunne og tynne, og når barn vokser opp i et hus der det blir lagd mat, lærer de seg fort selv også. Mine barn har fra de var 10-12 år gamle, kokt seg supper, bakt kaker og stekt egg etc. men det er jo så klart litt mer jobb, enklere å kjøpe ferdig, så det er vel et spørsmål om man gidder å være tynn da ;)

    SvarSlett
  7. Så bra å høre at matgleden har smittet over på de små! Jeg tror også det handler mye om hva man har lyst til, og ikke hva man må...

    SvarSlett
  8. Du sier dette ikke er rettet mot de en vanskelig situasjon vel hva med oss da ?
    Mat er dyrt i norge og spesielt sunn mat jo sunnere maten er jo dyrere er den virker det som.

    11% av lønna sier du det stemmer ikke med min virkelighet og jeg kaster ikke mat jeg bruker alt og jeg baker eget brød og jeg handler first price når det alternativet er der.
    I tillegg sper jeg ut det dyreste kjøttet jeg har råd til(kjøttdeig) med diverse grønnsaker rotfrukter og bønner for og få det til og vare.

    2 kg pølser koster 100 kr halveis anstendig kjøtt koster gjerne 250 kr kg og da er det fremdeles bare innpakka gildepiss og ganske seigt dårlig kjøtt med andre ord.

    Sunn mat spesielt er dyrt i norge.

    SvarSlett
    Svar
    1. Statistikk generaliserer og man ser på gjennomsnittet. Jo høyere inntekt, jo mindre går til matbudsjettet. Det positive er grønnsakskampanjene som gjør grønnsaker og frukt billigere. Hadde det ikke vært fantastisk om det kunne vært skatt på usunn mat, som gikk til å gjøre sunn mat billigere?

      Slett
    2. Det er jo kjempesunt å bytte ut noe av kjøttet med bønner! Kombinerer du bønner med korn får du i deg alle aminosyrene, og dette er derfor ernæringsmessig like bra som kjøtt, i tillegg unngår du kolesterolet. Kjøtt er dyrt, og ikke sunt! Helsedirektoratet anbefaler oss å spise mindre kjøtt og mer fisk (fisk er dyrt, ja, og fullt av tungmetaller). Hva med å bruke røde linser i tomatsausen i stedenfor kjøttdeig til spagettien? Lage taco med svarte bønner i stedenfor kjøttdeig? Lage burgere av kikerter i stedenfor kjøtt? Lage lapskaus med bønner i stedenfor kjøtt? På denne måten vil du kunne kjøpe noe mer grønnsaker (f.eks. brokkoli på tilbud) og få et mye sunnere kosthold. I tillegg unngår du palmeoljen og kolesterolet (igjen). Bønner: Supersunt og superbillig i Norge!

      Slett
  9. De fleste u-land har jo bedre utvalg enn norske butikker bare ferdigmat og lignende.

    Det begynner og bli vanskelig og lage mat fra bunnen av fordi det er vanskelig og finne alt en trenger er noen ganger tvinga til og handle fra ebay eller andre utenlandske matsider.

    Hvor er det blitt av den lokale slaktern ?

    At kidsa er feite er rimihagen og hans like sin feil er vanskelig og ikke bli matlei og ty til GKmat når utvalget er så monopolisert.
    GRANDIS GRANDIS GRANDIS norges nasjonalrett.

    SvarSlett
    Svar
    1. Men vi må ikke glemme at vi fremdeles har et valg. Velger vi å la være å kjøpe ferdigmat, vil tilbudet forhåpentligvis bli bedre.

      Slett
    2. Er ikke helt enig med anonym over her. Hjemme hos oss lager vi all mat fra grunnen av. Vi bruker aldri suppeposer, sauseposer eller annet halv/helfabrikata. Jeg har aldri hatt behov for å handle fra eBay (?) for å kunne lage mat fra grunnen av. Tanken har ikke streifet meg engang.
      Mange av billigkjedene har veldig begrenset utvalg, men vi handler basisvarer på de billigste butikkene og så handler vi frsike grønnsaker, kjøtt, fisk og spesialvarer på feks Meny eller Ultra.

      Vi er familie som har grønnsaker til ALLE måltider, og alstå ingen halv/helfabrikata. Fint brød kun i helgen. Spiser snop kun på lørdag, og brus stort sett kun til fest. Vi er ikke overaktive, men hver helg er vi ute og går/går på ski/aker e.l minst en av dagene. Alle er slanke og sunne.

      Når det er sagt savner jeg også den lokale slakteren :) Men folk er ikke villige til å betale det det koster hos den lokale slakteren (han vil alltid ha høyere kostnader, og dermed pris, enn kjedene). Dette til tross for at vi kun bruker 11% av lønnen på mat. Vi gidder heller ikke bruke til i flere ulike butikker for å handle det vi trenger. Vi vil ha alt på et sted. Derfor blir han borte. Synd men sant!

      Slett
    3. Jeg lager ikke alt fra bunn av,men nesten.
      og handle enkelte ingridienser fra ebay er kanskje ikke nødvendig for deg,men jeg liker eksotisk og variert mat og er helt klart et digert chilihue det siste jeg bestilte fra ebay var en kvart kilo chipotle(røkt jalapeno)har aldri sett det på ultra eller meny som har bedre utvalg enn kiwi o.l,men utvalget er gjerne begrenset til større utvalg i varer man allerede finner på kiwi og deres like.

      Hadde vi hatt en lokal slakter som slakta lokale kuer så er vel det et ledd mindre ? burde være billigere eller hvertfall ikke mye dyrere.
      Selv om jeg klager på prisen på mat her så tror jeg uansett at etter 20 uten slaktere i nærområdet at folk ville betalt for den kvaliteten.
      Utvanna og overprisa gildekjøtt er ikke så stas.

      Slett
    4. Jeg klare fint å lage variert mat fra mange verdensdeler, uten ebay :) Chipotle fant jeg selv på en på en butikk her i Norge faktisk :) Men jeg er enig i at det hadde vært fint med større utvalg. Jeg er bare ikke enig i at det er en begrensning i forhold til å lage sunn, god og variet mat fra bunnen av. Sitat: "Det begynner og bli vanskelig og lage mat fra bunnen av fordi det er vanskelig og finne alt en trenger er noen ganger tvinga til og handle fra ebay eller andre utenlandske matsider"

      En lokal spesialbutikk har andre kostnader knyttet til lokalleie, personal etc ifht det kjedene har. De sprer disse kostnadene på et mye større utvalg/produkter. De har også stordriftsfordeler ved innkjøp som ikke en lokal slakter har.
      Og det er tydelig at folk ikke er villige NOK til å betale for kvalitet til at dette lønner seg. Heller ikke bruke den ekstra tiden det innebærer. De lokale slakterne og fiskebutikken etc etc er blitt borte fordi de rett og slett ikke har stort nok kundegrunnlag lenger som ønsker å betale for, og bruke mkstra tid på dette. Tror ikke de hadde blitt borte om de hadde hatt flust med kunder og god fortjeneste ;)

      Slett
    5. BItte bitte liten begrensning er det vel ?
      Det er de små tingene har du noen gang lagd autentisk etiopisk mat ? da trenger man teff det er ganske umulig og finne.
      Noen av de derre natursjappene har det,men helst til en pris som er helt insane.
      Jeg sjekka alle lokale butikker for chipotle i nesten et halvt år før jeg bestemte meg for og bestilte det fra nett.

      Internett er en finfin kokebok må jeg si,men det er ofte en eller anna ingridiens som jeg mangler mange av disse ingridiensene kan bli erstattet istedetfor teff så går det greit med hvetemel,men det er ikke helt det samme.

      Jeg er glad i mat og jeg er nysgjerrig på nye ting og det er tusenvis av matblogger,men det ender ofte med skuffelse fordi det er elendig utvalg i norske butikker.
      Jeg greier lett og lage både sunn og velsmakende mat jeg er tross alt utdannet kokk,men jeg begynner og bli litt lei det samme gamle.

      Detta med slakterne har vel noe med denne sentraliseringspolitikken og gjøre tror jeg ... du ser ut til og ha mer peil enn meg på dette området,men du trenger ikke dra langt ut av landet for og finne en slakter som kan ta hånd om kostnadene sverige,danmark,polen der finner man slaktere som ikke er ansatt av gilde.

      Alt i alt syns jeg det er en begrensning i og lage både god og sunn mat en begrensning vi som befolkning må ta litt på var egen kappe siden vi spiser disse ferdigmatproduktene,men også rimihagen og kloningene hans må ta mye av skylden det virker som de vil erstatte alt med et eller anna ferdigprodukt og det er synd.

      Jeg husker en reklame som gikk på tv for noen år siden for et eller annet kvinneprodukt tror jeg slagordet var "Jeg forventer effektivitet" det ser ut til og blitt et mantra for nåtidens mennesker "bare stapp en grandis i ovnen hakke tid til anna !!"

      Blei litt bablende dette her,men håper du skjønner hva jeg mener en bitte bitte liten begrensning er det :-)

      Slett
    6. Er kokk jeg og :) Selv om jeg sluttet for mange år siden og driver med helt andre ting nå...
      Men jeg ER enig i at vi bør ha større utvalg. Går jo ikke an å være uenig i det. Men at det for folk flest er en begrensning for å oppnå det artikkelforfatteren over skriver om er jeg VELDIG uenig i. De færreste bruker, langt mindre vet, hva chipotle er. Det er heller ikke nødvendig å lage etiopisk mat for å spsie sunt og variert. Jeg svarte på kommentaren din fordi jeg synes argumentasjonen din er for "smal" til at den har noe særlig gyldighet for norges befolkning generelt.

      Og ja: både forbruker og de store kjedene/samvirkene er skyld i at slaktern på hjørnet er borte. Men vi som forbrukere har et stort hansvar her; Det er et faktum at altfor mange til syvende og sist er mer opptatt av pris enn kvalitet på maten til hverdags. For at slaktern skal ha et levebrød holder det ikke at vi handler der kun til jul og når vi skal ha middagsselskap. Mange sier noe annet, men når de skal handle er det prisen og tilgjengeligheten som avgjør desverre.

      Slett
    7. Ditto bedre hobby enn jobb for og si det mildt ;-)
      Og det selfølgelig ikke nødvendig med etiopisk mat for og spise sunt det er ikke nødvendig med salt,pepper,dill,spisskummen,koriander eller chipotle heller men det hadde vært fint.

      Det er sikkert fullt mulig og lage en smakløs grøtaktig pasta med alle nødvendige næringstoffer som kroppen trenger (fjordland ?)men er det virkelig det vi vil ?
      Jeg føler virkelig at det er en begrensning og det er litt rart at de er her ... man trenger ikke og bevege seg lenger enn sverige for og finne et langt rikere utvalg i tillegg til en kjøttdisk i butikken som har mer enn ferdigstekte kyllinger farse,karbonade og medisterkaker i tillegg til overstekt roastbeef.
      Det er nesten som om ferdigmaten blir dytta på oss fra alle vinkler.

      Du har nok rett folk flest er fornøyde med det som er og derfor blir ikke matfatet utvida,men da synes jeg heller at det brede lag av folk har et snevert matsyn.

      Og dette smale matsynet kan gjøre sunn mat kjedelig og da blir det lett og ty til hurtig greitsmakende(for enkelte) løsninger og ungdommen blir feit for de er lei sild og poteter.

      Slett
  10. Jeg er enig i mye av det du sier, men ikke helt alt.
    Det koster penger å være avhengig av brus og godteri, og kutter du ned på det sparer du penger.
    ... Du kan jo si at det å være avhengig av dop koster penger, så man sparer en del hvis man kutter ned på det, men det er enklere sagt enn gjort når man er avhengig. Sammenligner ikke narkotika og godteri, men når man bruker ordet "avhengig" på den måten må man ikke misbruke ordet.

    Det jeg legger merke til er at dere "sunnhetsbloggere" som blogger om sunn mat osv sjeldent ser på andre årsaker for at folk er tykke. En veldig stor grunn er da mengden. Selv om man kun spiser appelsiner betyr ikke det at man vil gå ned i vekt eller i det hele tatt holde den hvis man spiser 4 apppelsiner i timen.

    Det siste er at jeg er så lei av at folk trekker parallellen tynn=sunn. Hver gang jeg kjøper noe på McDonalds er det alltid noen bedrevitere utenfor butikken som står og stirrer på meg som om jeg spør etter noe helt forferdelig. Før skulle man være tynn og ble mobbet for det, men da slapp man iallefall unna hvis man var naturlig tynn. Slutt å se ned på alle som ikke vil leve etter denne kostholden som er riktig.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har selv vært avhengig av sukker, og snakker av egen erfaring. Jeg bruker ordet forsiktig, men vel vitende om at sukker skaper avhengighet. Det handler selvsagt også om å spise med måte. Men det er enklere å spise en 200 grams sjokoladeplate enn 5 appelsiner, pga all fiberen i appelsinen. Og da snakker jeg av egen erfaring.

      Jeg ser ikke ned på noen. Men jeg synes at foreldre skal være bevisste på at de overfører sine uvaner til barna. Og som i verste fall kan føre til overvektige barn med store helseproblemer. Setter man barnet sitt i en sånn situasjon, er det ikke godt nok å si at det er fordi "jeg har bare ikke lyst til å leve sunt".

      Slett
  11. det et ikke vanskelig og spse sunn mat i norge.. mye av problem tror jeg ligger i at folk ikke sitter seg ned lenger og spiser sammen som en familje..

    greit utvalge av ferske råvarer spesijelt på tanke på fersk fisk er unikt dårlig i utkant nårge.. men hviss folk slutter og kjøpe alle halvfabrikat produktene som man knapt vet hva inneholder så vill tilgangen også bli bedre etterkvert..

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, vi forbrukere må passe på å kjøpe mer råvarer for å få bedre utvalg.

      Slett
  12. For 3 år siden giftet jeg meg med ei Fillipinsk dame, vips så forsvant en hel del av magen på et blunk.
    Hun lager all mat fra bunnen av, bruker mye grønnsaker og kylling.
    Vi spiser i tillegg store mengder ris, noe som er fyfy blandt lavkarbomenigheten..
    Lurer på hvorfor jeg går ned i vekt når jeg spiser så mye ris hehe.
    Er trailersjafør, så sitter på baken hele dagen også...
    Spis ris folkens, mer karbo, mer kylling.
    In God we trust.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra! Synes du ikke at mat laget fra bunnen av også smaker bedre?

      Slett
  13. Folk som har tenåringsbarn i dag, er ofte så unge at de selv akkurat rakk å "bli med" på kabel-tv, pc, og playstation-boomen.
    De var sikkert mer i slalombakken enn i langrennssporet også.
    De startet "den stillesittende trenden" og barna deres er en følge av dette. Det ser jeg hver sommer på strendene, og hver vinter i skisporet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Nå har jo gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende økt, men vi blir nok senere "voksne" enn det man ble før. Vi har jo ikke så mange bekymringer, stort sett.. Barn blir sjeldent aktive dersom foreldrene liker best å sitte stille.

      Slett
    2. En dag i slalombakken er ikke akkurat en picnic det heller det er ikke sånn at du bare henger og dingler og bakken og skiia gjør resten du må bruke alle muskler i kroppen for og svinge bremse kjempe mot g-krefter som oppstår og generelt holde deg på beina.

      Mer intenst enn gåtempoet folk flest på langrennski har.
      Øker man tempoet derimot så er nok langrenn bedre trening,men en dag i bakken er god aktivitet det.
      Syns ikke sammenligninga di passer med resten av de stillesittende trenden du nevner.

      Slett
  14. Takk - jeg skjønte at noe var på gang siden lesertallene skjøt fart.

    SvarSlett
  15. vi må ta ansvar for barna våre, at det fedmeopereres barn helt ned i 13 års alderen er uhørt, da er det en svikt i systemet, enten om det er fra foreldre eller andre innvirkninger.. ett barn som er sykelig overvektig i så ung alder har alltid en annen grunn til overspising, man må ta tak i den sorgen i barnet som gjør at det trøster seg med mat..

    SvarSlett
    Svar
    1. Overvektige barn må få hjelp før det går så langt at de må fedmeopereres!

      Slett
  16. Hei.
    Selv er jeg overvektig, men lever for å spise sunt, liten posjon 5-6 ganger om dagen. Mannen min er høy og slank og spiser hva han vil, fordi han ikke legger på seg. Vi er foreldre til to glade, sterke og robuste jenter som er tett i kroppen og normalvektige.
    Helt siden jeg gikk gravid har jeg møtt helsepersonell som har vært kritiske til meg som mor, fordi jeg er overvektig. Selv om jeg bare gikk opp 11 kg under graviditeten, var ikke det nok til å overbevise jordmødre, og så videre. Jeg spiser sunnere enn de aller fleste, men ingen trodde på kotholdsvanene mine, ikke før jeg begynte å skrive matlogg som jeg tok med til ernæringsfysiolog. Det var mitt første møte med helsepersonell som støttet kostholdet til meg og min familie. Hvor jeg fikk høre at det ikke var noe å rette på i forhold til kostholdet mitt, fordi jeg spiste små porsjoner flere ganger om dagen, jeg spiste mye grønnsaker og passelig med frukt, jeg valgte fiber, proteiner, sunt fett og sene karbohydrater og valgte bort stivelse, mettet fett, hurtige karbohydrater o.l.

    Selvfølgelig er det foreldres ansvar å sørge for liv og helse for sine barn, men en kan ikke pålegge alt ansvaret på foreldrene. Det er mange sosioøkonomiske faktorer inne i bildet, og disse er viktig å kartlegge i hver enkelt situasjon. Sunn mat er dyrt og for de som er lavest på lønnsstigen i Norge, er det vanskelig å få endene til å møtes. Mange foreldre som ligger lavest på rangstigene iht. arbeider turnus, sene kvelder, netter og er hjemme på dagtid når barna er på skolen/barnehagen. Da er det vanskelig for foreldre å ha delvis kontroll på hva og hvor mye barna spiser når de ikke er til stede.
    Det er mange faktorer som må tas hensyn til, og ikke alle har samme evnene og samme mulighetene til å tilegne seg informasjon og bruke informasjonen de får.
    Derfor er det svært viktig at det er et støttenettverk rundt foreldre med overvektsproblematikk innad i familien, slik at skole/barnehage, foreldre, helsesøster/lege, osv. er involvert og arbeider sammen for å forebygge videre vektøkning og forandre vaner.

    I vår familie spiser vi sunt og unner oss Litt ekstra på lørdager og til eventuelle bursdager og merkedager, men hvor jeg som mor er overvektig likevel. Hvor jeg har opplevd å bli dømt pga. min overvekt. Selv om jeg vet at mange jeg kjenner er sylfider og spiser hva og når de vil uten å bli forhåndsdømt på sine kostholdsvaner fordi de er slanke.
    Selv om en er slank betyr det ikke at en er sunn og uten høyt kolesterol som fører til hjerte- og hjerneslag. Derfor syntes jeg det er viktig å huske at selv om en kan ha ekstra på hoftene, magen, armene, beina og rumpa, kan en være sunn inne i kroppen sin, hvor andre som har ingenting på kroppen, kan være usunne inne i kroppen sin.

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig med i at det må til et samspill mellom både foreldre, helsevesen, skole og politikk. Innlegget mitt tar for seg foreldrenes ansvar som rollemodeller.

      Slett
  17. Alle i Norge har et valg, det gjelder bare å orke å jobbe litt for det riktige. Bra innlegg, inspirerende!

    SvarSlett
  18. Rett og slett, årsaken er frihet og velstand.

    SvarSlett
  19. Jeg er STERKT uenig med at det er foreldrene sin skyld. Selv er jeg ungdom og overvektig, men det sitter i genene mine. Selvfølgelig kan jeg prøve å gjøre noe med det, fordi jeg bor ikke hjemme lenger og kan ta ansvar selv om å trene osv. men det er ikke poenget mitt. Jeg har 5 søsken hvor 3 av oss er overvektige, mens resten av dem er tynne/slanke. Vi er oppvokst med den nøyaktig samme maten, og måltidene, og i helger har vi alltid delt godteri og chips likt. Min yngste søster er 8 år, og er veldig overvektig. Min mor er helt slank og har vært med søstra mi på utallige mange kontroller. Legene sier de ikke finner noe galt med kostholdet eller aktivitetsnivået. Hva det er med genene, har de ikke funnet ut, men vær så snill, ha fakta på bordet før du påstår at foreldrene er ansvarlige for barnas overvekt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg sier ikke at det bare er foreldrenes skyld at barna er overvektige, da tror jeg du har misforstått meg. Jeg sier at foreldre har et ansvar fordi vi er rollemodeller for barna våre, og at vi må legge mest mulig til rette for at barna får best mulig kosthold. Dette er et samspill mellom foreldre, politikere, helsevesen og skole/barnehage.
      Dette er viktig ikke bare på grunn av vekt, men for barnas generelle helse.
      Når vi er så heldige å ha butikker som bugner over av naturlige råvarer og i tillegg har råd til det, er det synd å se matvarekurven full av ferdigmat med lite næring og mye kalorier.

      Slett

ShareThis