torsdag 1. september 2011

Barnemeny til besvær


Dette gjør meg så irritert. Hvor mange ganger har man ikke stått på en kafe, eller sittet på en restaurant, for å slippe å lage mat og ha det hyggelig sammen med familien? Gang på gang opplever man at det som defineres som barnemat er pølser, hamburgere, pommes frites eller pannekaker med sukker og syltetøy. I tillegg skal de drikke sukret saft til og spise is til dessert. Et måltid bestående av sukker, stivelse og usunt mettet fett. Hvorfor? "For det er det barn liker. Og da sitter de stille og spiser opp maten sin", er et vanlig svar.

Vi vet hvordan vi voksne reagerer på et slikt måltid. Vi får masse energi og rask stigning i blodsukkeret, etterpå kommer smellen. Vi blir slappe og fort sultne igjen. Dette skjer selvsagt med de små også. De blir overaktive i en stund etterpå, for deretter å bli sure og grinete.

Tenk over det. Hvor ofte spiser du fordi du trenger det, og hvor ofte spiser du fordi du ønsker det? Når kroppen ber om drivstoff, fortjener den best mulig drivstoff. Da sørger du for god helse uavhengig av om du er overvektig eller ikke.

Barn i Norge veier stadig mer og Norge er på verdenstoppen hva gjelder antall barn på ritalin. Vi voksne får stadig flere tilfeller av livsstilssykdommer - blant annet diabetes, hjerte- og karsykdommer, kreft. Vi har alle ansvar for å gi barna en god start på livet, med sunne vaner. Det gjelder også på restauranter, for det er ingen belønning å få servert helseskadelig mat. Mat som er tilsatt sukker og tilsetningsstoffer for at du skal synes det smaker godt, og vil ha det igjen og igjen.

Vi har en fin filosofi hos oss, synes jeg. Vi spiser ikke mat som ikke er mat. All mat skal gi kroppen vår det vi trenger av fett, karbohydrater, proteiner, vitaminer og mineraler. Våre måltider skal være velbalanserte og gi oss energi for å kunne fortsette dagen med stabilt blodsukker - rett og slett fordi det er det beste for kroppen vår.

Så hva vi gjør vi når vi er på restaurant eller kafé? Vi ber om en halv porsjon av mat på den vanlige menyen, og det får vi alltid.

6 kommentarer:

 1. Æsj, jeg missliker veldig at de har slike barnemenyer :(

  Vi går helst på steder de ikke har slikt :) Sushi, indisk, kinamat osv

  SvarSlett
 2. Helt enig, det er så unødvendig!

  SvarSlett
 3. Liker heller ikke de "barnemenyene" selv om jeg ikke har barn selv. Er usunt junk som er rettet mot barn, for å få barn til å bli usunne og syke.. Ikke bra.

  SvarSlett
 4. Nei, det er trist! Og dessverre går mange i den fellen.

  SvarSlett
 5. Helt forferdelig er det. Har jobbet i barnehage og der er det noen foreldre som ikke KAN fore ungene. De har med pizzabit den ene dagen, risi-frutti den andre og chicken-nuggets fra mcdonalds den tredje. Voksne bør lære barn å spise variert og sunt i stedet for å gå for "enkle" løsninger. Sunt kan være enkelt det også!

  Kjempeflott innlegg :)

  SvarSlett
 6. Er det sant? Å, sånt gjør meg opprørt! Skulle ønske de kunne bli litt mer bevisste på barn og helse, og hvordan mat er nøkkelen til god helse og god hverdag.

  SvarSlett

ShareThis