I går stod følgende i Aftenpostens nettutgave:
- Mange familier tyr til ferdigmat i en travel hverdag. Vi
må være realistiske og forsøke å gjøre ferdigmaten best mulig.
Knut-Inge Klepp, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet
beroliger alle som kjøper pizza, ferdigsupper og gryteretter. Det står ikke på
noen fyliste, men han anbefaler å spise salat til, og et eple eller annen frukt
til dessert.
- Jeg spiser ferdigpizza med salat og god samvittighet, sier
han.
- Er ferdigmat bra?
- Det er ikke noe jeg kan svare ja eller nei til. Ferdigmat
som tilfredsstiller nøkkelhullmerkingen, kan godt inngå i et samlet kosthold
med frukt og grønt. Da blir det et fullverdig måltid.
Klepp er fremdeles bekymret for at nordmenn får i seg for
mye sukker, mettet fett og saltinntak. Fremdeles er det langt frem før målet
fem om dagen er nådd.
Helsedirektoratet mener det er viktig å være realistisk.
- Vi vet at nordmenn spiser mye kjøttdeig og pølser. Derfor
vil vi gjøre disse produktene sunnere. Dette er mat småbarnsfamilier spiser mye
av. Hvis vi får gjort noe med fettinnholdet i matvarene, er vi kommet langt,
industribearbeidet mat har en viktig positiv funksjon, den er hverken god eller
dårlig i seg selv.
_______________________________________________________________________________
Når jeg leser dette, så synes jeg ikke dette virker som noen
friskmelding av ferdigmat.
Han sier nemlig at ferdigmat som er nøkkelhullmerket
kan inngå i et kosthold med frukt og grønt.
Og at han hverken kan si ja eller
nei til om ferdigmat er bra, men at vi må jobbe mot at ferdigmaten må ha bedre
kvalitet.
Jeg er helt enig. Det meste av ferdigmat inneholder for mye
stivelse, salt og sukker.
Ingredienser som gjør oss syke. Problemet er at de
fleste av oss ikke stiller krav til produsentene om bedre ferdigmat. I stedet
kjøper vi maten, uten å engang lese ingredienslisten.
Hvorfor? Fordi maten er
billig, og fordi de fleste av oss ikke bryr oss/er uvitende om helserisikoen -
det er min antagelse.
Nøkkelhullmerkingen stiller kun krav til fiber, sukker og
salt. Ingen krav til råvarekvalitet, produksjonsmetode, tilsetningsstoffer
eller smaksforsterkere. Det er også bare den sunneste varen i den
varekategorien. Etter min mening er derfor nøkkelhullmerket ikke godt nok i seg
selv for å kunne avgjøre om maten er sunn eller ikke. Det krever mer kunnskap
om mat for å velge riktig i butikken.
Ulempen med å fremstille denne saken som en
"friskmelding" av ferdigmaten, er at personer med dårlig kosthold
rettferdiggjør valgene sine og serverer usunn ferdigmat med noen salatblader
til. En trenger ikke å være ernæringsfysiolog for å vite at for mye ferdigmat,
sammen med litt salat, aldri vil være et fullverdig kosthold. - Og det står det
også i artikkelen.
Jeg skulle ønske at avisene ikke tabloidiserte alle saker,
og at Helsedirektoratet kunne si nei til ferdigmat inntil vi har fått mer
ferdigmat av bedre kvalitet.
Mer kjøtt, mindre stivelse, mindre sukker og det
viktigste; ingen glutamat eller andre smaksforsterkere!
Fint innlegg. Veldig synd de lager en slik "overskrift" som ikke betyr noe som helst... Hurra for mat laget fra bunnen av.
SvarSlett