onsdag 13. juli 2011

Verdens beste hvitløksmajones


Majonesen man kjøper på butikken kan ikke måle seg med hjemmelaget majones, hverken på smak eller innhold.

Majones består av så lite som fire ingredienser: Eggeplommer, olivenolje, rapsolje og sitron. I tillegg kan man smaksette med hvitløk, sennep, chili eller paprika. 
Til sammenligning inneholder ekte majones fra Mills: Soyaolje, vann, eggeplomme (5 %), eddik, sukker, salt, fortykningsmiddel (guarkjernemel, xantangummi), konserveringsmiddel (kaliumsorbat, natriumbenzoat), surhetsregulerende middel (sitronsyre), aroma og fargestoff (betakaroten). (Hentet fra mills.no)

Min hjemmelagede hvitløksmajones er basert på en oppskrift fra Andreas Viestads "Ekte mat".
Her servert med økologisk speltbrød fra Godt brød og økologisk kjøttpålegg fra Norgården. (Visste du forresten at skinken fra Gilde inneholder syv ulike e-stoffer, kun 83% kjøtt og mer enn 3 gram salt pr 100 gram pålegg?)

Verdens beste hvitløksmajones:
2 eggeplommer
1/2 sitron, saften fra
3 dl rapsolje
2 dl god olivenolje
7 fedd hvitløk
1 ts dijonsennep

Ta eggeplommene sammen med hvitløken og sitronsaften og visp til det blir luftig.
Ta en dråpe av oljen og visp den godt inn i eggeplommene, for å hindre at eggeplommene og oljen skiller seg.
Ta en dråpe til, visp godt, en dråpe til, visp godt og enda en dråpe til.

Nå er eggeplommene klare for å vispes inn med oljen. Hell oljen i en tynn stråle mens du hele tiden visper (eller bruker kjøkkenmaskin). Ta pauser innimellom. Dette tar litt tid, men det er verdt det!
Til slutt tar du dijonsennepen og rører inn.
Ha i mer sitronsaft om majonesen blir for klumpete.

Sett majonesen kjølig og la den stå noen timer før servering, slik at smakene får trukket inn.

Nydelig til pålegg og til skalldyr!

2 kommentarer:

  1. Nam! Har faktisk nylaget majones i kjøleskapet :)

    Vil tipse deg om denne you tube videoen - hvordan lage majones på 2 min! (nederst i innlegget)

    http://kjernesunn-nordkvinne.blogspot.com/2011/03/hjemmelaget-majones.html

    SvarSlett
  2. Å, tusen takk for tipset :-)
    Majones er nydelig!

    SvarSlett

ShareThis